15 TEMMUZ 2016 TARİHİNİ UNUTMAYACAĞIZ;

Rubil GÖKDEMİR

15 Temmuz tarihine denk gelen gelişmelerin tamamı ile intihar eylemi türünden yapılan ve başarısız olacağı daha başından belli olan darbe girişimi ve sonrasında yaşanacak gelişmeleri daha iyi yorumlayabilmek için aşağıdaki bilgi ve sorulara dikkatinizi çekmek isterim.

15 TEMMUZ TARİHİNDE NELER OLDU..?

1-Ankara C.Başsavcılığı'nın üzerinde aylarca çalışarak hazırladığı ve adına FETÖ iddianamesi adını verdiği çok kapsamlı iddianame, 15 Temmuz tarihinde açıklandı. Bu iddianameyi açıklayan Başsavcı Vekilinin televizyonlarda alenen paylaştığı bilgilere göre, bu yapının bir terör örgütü olduğu tespiti yapılarak, iddianamede gözaltına alınması istenen 600 civarındaki FETÖ üyesi paralelci subayın adlarına vurgu yapılıyordu.

2-Tesadüfe bakınız ki, bu iddianamede adı geçen FETÖ üyesi paralelci subayların neredeyse büyük çoğunluğu 15 Temmuz akşamı girişilen tuhaf darbe girişiminin acımasız planlayıcıları ve uygulayıcı aktörleri arasında yer alıyorlardı.

3-Aynı şekilde Ağustos başında toplanacak YAŞ'da yine ismi geçen bu paralel subayların tam bir mutabakatla TSK'dan ilişiklerinin kesileceğini paralel subaylar da dahil olmak üzere, sağır sultan bile biliyordu.

4-Yine bu tarihte paralel devlet yapılanmasına karşı hazırlanan ve TBMM'de 1 Temmuz tarihinde Yüksek Yargı Mahkemelerinin üyeliklerinin düşmesi ve yeni üyeliklerin seçiminin 5 gün içinde yapılmasına dair kanun Cumhurbaşkanı tarafından onaylandı. Ertesi gün yani, 16 Temmuz sabahı acilen toplanan HSYK 2634 paralelci olduğu iddia edilen hakimi açığa aldı ve aynı iddia ile 5 HSYK üyesinin üyeliği de düşürüldü.

Ümit Özdağ ‘Türk Çernobili’ diyerek faciaya karşı böyle uyarmıştı: Acil durum ilan edilmeli Ümit Özdağ ‘Türk Çernobili’ diyerek faciaya karşı böyle uyarmıştı: Acil durum ilan edilmeli

Bu soru ve tespitleri göz önünde bulundurarak bu darbe girişiminin olabileceğini öngörmek sizce çok mu zordu arkadaşlar ? Artık hayat hakkı kalmadığını ve tutuklanacağını bilen bu paralelci subayların nefes almalarının bile takip edilmesi gerekmiyor muydu?

Yaklaşık bir aydır yazdığımız yazılarla, sistemin sahipleri ve aktörleri yeni paradigma üzerinden anlaştı ve 2 yıl daha mevcut statükonun değişmesi istenmiyor derken, özel bir bilgiye dayalı olarak bu analizi yapmıyorduk. Açık kaynaklardan alınan verilerle yapılacak analizler bu sonucu zaten gösteriyordu.

5- Burada en kritik soru şudur: 15-16 Temmuza denk gelmiş bulunan ve paralel devlet yapılanmasının, devletin her kanadından kazınacağı bu kadar açık ve yakın iken, intihar eylemi şeklinde ve son umut olarak böyle bir darbe girişiminin öngörülmemesi veya hazırlıklardan haberdar olunamaması sizce mümkün müdür?

Büyük ihtimalle bu darbe girişimin olabileceğini bilebilecek veya ön görebilecekler; bu alçakça darbe girişimini bilerek önlemediler ise, bu girişimin siyasi sonuçlarıyla meşgul oldular demektir. Gözaltına alınan 2839 darbeci askerin bu hazırlıklarından haberdar olunmadığına ise herhalde kimse inanmak istemez veya istihbaratın çökmüş olduğunu kabul eder.

Bu durumda, iktidarda bulunan ve dolayısıyla darbe girişimin muhatabı olan muktedirler, "milliyetçilikle, demokrasi ikiz kardeştir" söylemiyle ve "demokratik değişim" adı altında ortaya çıkmış muhalif unsurların bu kuvvetli tezini de, darbe girişimini bastırmış ve "demokrasi kahramanları" sıfatını kazanmış olarak ellerinden almış olmaktadırlar.

Şimdi son soruyu soruyoruz, karşılaştığımız bu tablo karşısında, hangi dinamikleri harekete geçirerek "demokratik değişim" iddiamızı devam ettirebileceğiz? Bu statükonun 2 yıl daha devam edebileceği yönündeki görüşümüze kızan muhteremlerden cevap bekliyoruz.

Bu vesileyle, gerekçesi ve sebebi ne olursa olsun, her türlü darbe girişimine veya demokrasi dışı arayışlara şiddetle karşı çıkmak gerektiğini, bu tür teşebbüslerin en şiddetli bir şekilde ve caydırıcı olacak biçimde cezalandırılmaları gerektiğini tekrar vurgulamak isterim.

SONUNA KADAR MİLLİ İRADE, SONUNA KADAR HUKUK İÇİNDE DEMOKRASİ...

ALGILARA TESLİM OLMAK İSTEMİYORSANIZ; SORMAYA, SORGULAMAYA DEVAM...

(Haberalp)

Editör: TE Bilisim