OSMANGAZİ KÖPRÜSÜ HAKKINDA KAMUOYUNUN MERAK ETTİĞİ SORULAR...

Rubil GÖKDEMİR

SEVGİLİ ARKADAŞLAR;

Osmangazi Köprüsü hakkında kamuoyunun merak ettiği sorular sebebiyle, kimse müzmin muhalifler gibi yapılan yatırıma karşı olduğumuza hükmetmek gibi bir kolaycılığa düşmeden, bedeli astronomik geçiş ücretleriyle karşılanacak köprüye dair aşağıdaki soruların cevaplanmasını talep etmek öncelikle hepimizin vatandaşlık görevidir. Osmangazi Köprüsüne evet...Sorularımızın cevaplarını almak şartıyla..

1.Yap-İşlet-devret usulüyle yaptırılan köprünün yüklenici konsorsiyum hangi firmalardan oluşmaktadır.

2-İşin verilmesinde Seçilen ihale yöntemi nedir?Açık ihale usulü seçildi ise kaç firma ihaleye katıldı? İlk üç firma ve teklifleri işletme yılı olarak ne kadardır ?

3-Projenin finansmanında "hazine garantili" kredi yöntemi var mıdır?İhale sonrası kredi bulma şartlarında değişiklik yapılmış mıdır?

4-Bağlantılı yolları dahil toplam 12 km'den ibaret projenin tam olarak yapım maliyeti, kredi faizleri de içinde olmak üzere kaç milyar dolardır?

5-Yapımcı konsorsiyum KÖPRÜ projesini kaç yıl işlettikten sonra devlete devredecektir?

6-Araç sınıflarına göre geçiş ücretleri KDV dahil 40 USD ile 100 USD arasında olduğuna göre, bu araç sınıfları da dikkate alınarak günlük veya yıllık geçiş garantisi olarak yüklenici firmaya verilen yıllık gelir garantisi miktarı nedir?

7-Kamuoyuna günlük garanti geçiş sayısı olarak intikal eden araç sayısının 40.000 ile 75.000 araç arasında bildirilmiş olmasını dikkate alarak, doğru bilgilerle kamuoyunu aydınlatmayı düşünür müsünüz? Araç sayısı veremiyorsanız, yıllık garanti edilen geçiş ücretleri toplamını açıklamanız mümkün müdür?

8-Her demokratik ülkede kamunun harcamalarının kaynağını teşkil eden vergilerin sahibi bütün vatandaşlar olduğuna göre taraflar arasındaki anlaşmayı "ticari sır" sayarak açıklamaktan kaçınamayacağınızı biliyor musunuz?

Seçim tarihi açıklandı, gözler YSK'da! Seçim tarihi açıklandı, gözler YSK'da!

9- Kamuoyunun veya her vatandaşın sağlıklı verilerle analiz yapabilmesi ve her türlü bilgi kirliliğini önlemenin yolunun şeffaf bir yönetim anlayışıyla bu bilgileri paylaşmak olduğunu biliyor musunuz? Bu bilgilere sahip olursak yapacağımız hesaplamalarla, milletin "deli dumrulluk" hallere muhatap olup olmadığını anlayabileceğimizi biliyor musunuz?

10-Yukarıda sorulan sorulara dair sorulara ikna edici cevaplar verilmez ise şaibeli durumda kalacağınızı ve kafa karıştıracak haber ve yorumlara muhatap olacağınızı, bu ithamlarla karşılaşırsanız şikayet etmemeniz gerektiğini biliyor musunuz?

SEVGİLİ ARKADAŞLAR;
Yukarıdaki 10 soru kapsamında olmak üzere; kendi iç meselelerine gömülmüş muhalefet partilerinin, muhalif veya muktedir kanatlarının asıl görevinin ise bu konularda millet adına denetim görevini yerine getirdiğine inanıyor muyuz?

Bu vesileyle ifade etmek isteriz ki, kendi parti içi mücadeleleri yanında, milletin hukukunu korumak adına, Osmangazi Köprüsü'nün maliyet ve gelir garantisi gibi bu türden konulara eğilmeleri halinde haklı ve demokratik meşruiyetlerini artıracakları gibi vermiş oldukları mücadelenin de millet adına yapılmış olduğuna daha çabuk ikna olacağız.

Siyaset; büyük dava lafları etmenin yanında, bu tür teknik ama önemli ekonomik verilerle ilgilenmek ve elde edilen bu verilerden geleceğe yönelik analizler yapmanın da adıdır. Gerçekten değişim isteyenler siyaset anlayışından başlamak üzere, sistemin bütün köhne mekanizmalarını değiştirmek maksadıyla yola çıkarlarsa, o zaman "değişimi" temsil etmiş olurlar.

ALLAH'A EMANET OLUNUZ.

Editör: TE Bilisim