Saatler sonra enkaz altından kurtarılan bebekler Saatler sonra enkaz altından kurtarılan bebekler
Rus güvenlik güçleri, Akkuyu'da çalışacak Türk öğrencilerin kaldığı yurdu bastı.

Rus güvenlik güçleri Akkuyu Nükler Santrali'nde çalışmak üzere Rusya'da eğitim almaya gelen Türklerin kaldığı bir devlet yurduna K9 köpekleri ile girerek baskın yaptı. Güvenlik güçlerinin uyuşturucu şüphesiyle yurtta arama yaptığı bildirildi. Saratov kentinde de Rus polisinin Türklerin kaldığı üniversite yurduna baskın yaptığı ve 20'ye yakın öğrenciyi gözaltına aldığı, daha sonra ise bunlardan bir kısmını serbest bıraktığı iddia edildi. 

Türkiye'nin hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle Rusya’nın Su-24 uçağını düşürmesi sonrası yaşanan siyasi kriz devam ediyor. Rusların Türkiye'den ayrılmalarını isteyen Moskova'nın, ülkesindeki Türk öğrencilere de baskı yapmaya başladığı iddia edildi. Rusya'da okuyan Türk öğrencilere de ülkeyi terk etmeleri konusunda uyarıda bulunulduğu öne sürüldü. Rusya'nın Kaluga bölgesindeki Obninsk şehrinde Akkuyu Nükler Santrali'nde çalışmak üzere Rusya'ya giden Türk öğrencilerin kaldığı yurda ise Rus güvenlik güçleri tarafından öğle saatlerinde baskın yapıldı. Başkent Moskova'nın 200 kilometre kadar güneyinde bulunan bölgedeki yurtta, güvenlik güçlerinin K9 köpekleri ile odaları tek tek aradığı, öğrencilere uyuşturucu kullanıp kullanmadıkları ile ilgili sorular yönelttikleri bildirildi.

Güvenlik güçlerinin ayrıca, yurtta kalan Türk öğrencilerin ön ve yandan tek tek fotoğralarını çektiği vurgulandı. 

Akkuyu Nükler Santrali için Rusya'ya gelen 290 civarı öğrenciden yaklaşık 90 kişinin Moskova Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi’nin Rus güvenlik güçlerince basılan yurdunda kaldığı belirtiliyor. Geri kalan 200 öğrencinin ise Moskova'da bulunduğu ifade ediliyor. 

Öte yandan Rus polisinin Moskova'nın güneydoğusundaki Saratov kentinde yaklaşık 100 Türk öğrencinin kaldığı üniversite yurduna da baskın yapıldığı aktarıldı. Yurtta kalan 20'ye yakın öğrencinin gözaltına alındığı daha sonra küçük boş kağıtlara imza atmaları sonrasında bazılarının serbest bırakıldığı iddia edildi. 

Rusya’nın önümüzdeki dönemde yurt dışında 30 nükleer santral yapacağı, görüşmesi devam edenlerle birlikte toplam portföyün 300 milyar doların üzerinde olduğu biliniyor. Rosatom’un Mersin Akkuyu’da inşa edeceği nükleer santralin 2022’de tamamlanması ve 22 milyar dolara mal olması bekleniyordu.

"RUSYA, TÜRK ÖĞRENCİLERİN ÜLKEDEN AYRILMALARINI İSTEDİ" İDDİASI

Öte yandan Voronej Yüksek Teknolojiler Enstitüsü yönetiminin okulda eğitim gören Türk öğrencilere ülkeden ayrılmalarını istediği iddia ediliyor. Türk öğrencilerin 2-7 Aralık tarihlerinde Rusya'dan ayrılmaları, aksi takdirde kaçak durumuna düşecekleri ve zorla sınırdışı edilecekleri öne sürüldü. 






Editör: TE Bilisim