Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, seçimlerden sonra ilk ziyaretini Türkiye’ye gerçekleştirdi. Dün, Akkuyu Nükleer Santrali'nin temel atma töreni Beştepe'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in katılımıyla gerçekleştirildi. Putin ve Erdoğan, video konferans yoluyla Akkuyu'ya bağlanarak nükleer santralin temelini attı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Vladimir Putin ile Ankara'da düzenlediği ortak basın toplantısında, S-400 füze savunma sisteminin Rusya'dan satın alınması konusunda bir değişiklik olmadığını “Bitti o iş” sözleriyle açıkladı. Bugün ise Türkiye – Rusya – İran arasında son derece önemli bir zirve gerçekleştirildi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin katıldığı “Suriye” konulu Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi sona erdi. Liderlerden ortak açıklama yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ayrılıkçı gündemlere karşı durma kararlılıklarını ifade etmişlerdir. Suriye'nin toprak bütünlüğünün sağlanması tüm terör örgütlerine aynı mesafede olunmasına bağlıdır. Münbiç başta olmak üzere PYD/YPG'nin kontrolündeki tüm bölgeleri güvenli hale getirene kadar durmayacağımızı tekrarlamakta fayda görüyorum.Tel Fırat bölgesini, Suriyeli kardeşlerimiz için yaşanabilir hale getirmek için Rus ve İranlı dostlarımızla çalışma yürütmeye hazırız. DEAŞ ile PYD/YPG'nin aynı amaca hizmet ettiğini kabul etmeyen hiçbir anlayışın Suriye'de kalıcı barışa hizmet etmesi mümkün değildir” ifadelerini kullandı. Suriye'nin birliğine vurgu yapan ve ABD’yi sert eleştiren İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise “ABD, DEAŞ bölgemizde kalıcı olsun istiyorlar. Teröristleri bazı ülkeler eğitti ve bu teröristler Suriye'nin petrolünü satıyor. Suriye'nin birliğinin herkes tarafından tanınmasını istiyoruz” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeni önerilerini açıklayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise “Rusya, İran ve Türkiye Suriye'nin toprak bütünlüğünden yanadır. Suriyeliler ileride devlet yapılarıyla ilgili parametreleri kendileri belirleyecekler. Hedefimiz tüm teröristleri ortadan kaldırmaktır. İnsani yardımla ilgili Erdoğan'ın yeni teklifi var. İsabetli teklifi Ruhani de biz de destekliyoruz” diye konuştu.

 

Vladimir Putin’in Türkiye ziyaretini ve Türkiye - Rusya – İran üçlü mekanizmasını Dr. Volkan Özdemir TÜRKSAM için değerlendirdi.

 

“Putin’in Batı’ya Mesajı”

 

24 Kasım Jet krizinin ardından yaşanan gergin bir dönem sonrası, son bir yıllık yakınlaşmada artık, Türk-Rus ilişkilerindeki işbirliği ortamının canlanması açısından özellikle Putin’in son seçimin ardından, ilk yurtdışı ziyaretini Türkiye’ye yapması da manidardır. Rusya, Batı ile gerginleştiği bu günlerde, en son özellikle Skripal Casus krizi olduğunda, Türkiye-Rusya-İran üçlüsünün toplandığı zirveyle birlikte Putin buradan Batı’ya da bir mesaj veriyor ve bu üçgenin yetkinliğini vurguluyor.

 

“Uzun Bir Aradan Sonra Türkiye ile Rusya İlk Kez Bu kadar Stratejik İlişki İçerisinde”

 

Türk-Rus ilişkilerinde iki yıl öncesine baktığımızda, ekonomik ilişkilerin son derece yüksek olduğu fakat siyasi sorunların bulunduğu; ekonomik ilişkileri gölgelememek için de siyasetin konuşulmadığı bir ilişki mevcuttu. Şimdi ise daha çok Türkiye ve Rusya arasında siyasi yani jeopolitik bir yakınlaşmadan bahsediyoruz. Artık jeopolitik, Türkiye ile Rusya arasında ekonominin önüne geçti. 1920’li yıllarda Türkiye Cumhuriyeti’nin yeni kurulduğu dönemlerdeki yakınlaşmanın ardından, Türkiye ile Rusya’nın uzun bir aradan sonra ilk kez bu denli stratejik bir işbirliği ortamı içerisinde olduğunu görüyoruz. S-400’ler de bunun en bariz göstergesidir. Türkiye’nin hava savunma sistemlerini Rusya’dan alması, her iki ülkenin de Batı’dan ciddi bir tehdit algılamasıyla birlikte düşünüldüğünde son derece manidar.

 

“Bu Ziyaretle İlişkiler İvme Kazanacaktır”

 

Türk-Rus ilişkileri Batı’ya karşı jeopolitik yakınlaşma içerisinde olduğundan, bu ziyaretle birlikte yakınlaşmanın daha da bir ivme kazanacağını tahmin ediyorum. Bu ziyaret sayesinde artık bölgemizde, Ortadoğu’da Türkiye-Rusya-İran üçlüsünün özellikle Suriye’de inisiyatifi ele alacağını düşünüyorum

 

“Akkuyu’da Bazı Sorunlar Hala Çözülemedi”

 

Akkuyu, Türkiye’nin ilk nükleer santrali olacak. Çeşitli sorunlar halen daha çözülmedi. Buna ortaklık ve finansman yapısı da dâhildir. Süreç içerisinde bu yıl sonuna kadar Türk tarafının ortakları belirlemesi öngörülüyor. Süreç içerisinde bunun olup olmayacağını hep birlikte göreceğiz fakat Akkuyu’da ilerleme olsa da olmasa da Türk-Rus ilişkileri daha yüksek bir şekilde devam edecektir.

Türkler kakafoniyi sona erdirmelidir! Türkler kakafoniyi sona erdirmelidir!

 

“Jeopolitik Gelişmeleri Türkiye-Rusya-İran Arasında Neticelenecek”

 

Türkiye-Rusya-İran üçlüsünün yeni bir yapılanma olduğu ve bölgemizdeki jeopolitik gelişmelerin artık bu üçlü arasında, her ne kadar bazı konularda farklı bakış açıları olsa da neticeleneceğini iddia etmek mümkün.

 

 

http://www.turksam.org/tr/haberin-yorumu-detay/1815-s-400-akkuyu-suriye-putin-turkiye-de



Editör: TE Bilisim