Türkler kakafoniyi sona erdirmelidir! Türkler kakafoniyi sona erdirmelidir!
Beşiktaş'ı Liverpool'u elediği için tebrik eden Sancaklı, başarıları toplam olarak çok özlediğimizin altını çizerek; "Beşiktaş Liverpool'u eleyerek sevindirdi bizi, son 16'ya kaldı diye yollara döküldük. Dünya üçüncüsü olmuş, UEFA Kupası kazanmış bir ülkenin futbolunda Beşiktaş turu geçti diye neredeyse kalp krizi geçiriyorduk penaltılar sırasında..." şeklinde konuştu.
"Kulüp başkanları stada gelemiyorlar...Stada giremeyen başkanlar yönetiyor kulüpleri..."

Kendisinin futbol oynadığı dönem ile bugünü değerlendiren ve aradaki farklardan bahseden Saffet Sancaklı; "10-12 yıl önceki durum ile şimdiki durum arasında çok fark var. Mesela sadece bir tanesinin örneğini vereyim; artık gelinen noktada kulüp başkanları stada gelemiyorlar. Neden ? Çünkü sürekli ceza alıyorlar. Allah'tan bu kanunlarda hapis cezası yok. Para cezası var. Yoksa bu kulüp başkanları cezaevinden çıkamaz. Gelinen nokta iğrenç bir nokta. Stada giremeyen başkanlar yönetiyor kulüpleri.

"Peygamber efendimizin dediği gibi işi ehline bırakacaksın"

"İşin ehli olmayanlar insanlar yönetmeye çalışıyor futbolu, Almanya'da Beckanbauer, Rummeniege yönetiyor. İspanya'da Butrageuno ve Zidane yönetiyor, Türkiye'de malesef ve maalesef futboldan uzak insanlar yönetmeye çalışıyor. Onun için gelinecek nokta da bu zaten. Hiç hayırlı bir gidişat yok. Acilen kalıcı programlar yapmak lazım, 10 yıllık, 20 yıllık, 50 yıllık plan ve program yapıp, hem Türk futbolunu kurtarmak hem de bu zihniyetten kurtarmak lazım. Yakında statlara kimse gelmeyecek. Ben son 3-4 yılda 3 kere gitmemişimdir stada. Futbol adamı olarak maça gitmek istiyorum ama zevk almıyorum. Bir an önce düzelmeli bu işler." diye konuştu.

"Şu anki düzende çok büyük menfaatler, siyasi, maddi çıkarlar var"

İlk iş olarak işi ehline vereceksin diyen Sancaklı; "Peygamber efendimizin dediği gibi işi bilene vereceksin. İşi ehline verdikten sonra yetki vereceksin, sorumluluk vereceksin ve hiç bir dış etken, siyasi etken altında kalmadan tamamen sporun içinde kalacaksın, gelişmiş ülkeler nasıl yaptıysa , örnekleri alıp, Türkiye'ye uyarlayacaksın. En fazla %10 değiştirerek, Türk insanın Türkiye'nin yapısına uyarlayarak yapacaksın, bu zor bir iş değil. Ama maalesef şu anki düzende çok büyük menfaatler, siyasi, maddi çıkarlar var. O yüzden bizim bu söylediklerimizi ancak ve ancak bizim gibi spordan gelen insanlar yapabilir" dedi.

"Derbiler de neticede bir maç ve sonucu herkes kabullenmeli"

Hafta sonunda Fenerbahçe ile Galatasaray arasında oynanacak derbiyi de oyurmalayan Saffet Sancaklı; "Bizim oynadığımız dönemde de aynı şeyler söyleniyordu, bu maç yüzyılın derbisi, herşey olacak bitecek. Öyle bir şey yok. Şu ana kadar yüzlerce defa Fenerbahçe ve Galatasaray oynamıştır. Bu da onlardan bir tanesi. Bunun sonunda ölüm de yok, kazanan için hayatı boyunca unutulmayacak bir ödül de yok yani...Neticede bir futbol maçı, sonuç ne olursa olsun böyle karşılamak lazım. Tabii ki kazanan bir avantaj sağlayacaktır. Ama daha çok maç var. Hiç bir takım istikrarlı değil. Puan kayıpları olacaktır.
Son 20 yıllık istatistiğe baktığınızda Fenerbahçe evinde üstün ve avantajilı gözüküylor bu piskolojik bir algı da oluşturdu. Ama futbol bu" şeklinde konuştu.

Eski golcüden günümüz golcüleri için analiz 

Saffet Sancaklı 3 büyüklerdeki golcüler hakkında ise şunları söyledi:

"Demba Ba'yı çok seviyorum. Çok olağanüstü yetenekleri olan bir golcü değil ama varını yoğunu veren bir isim. Olağanüstü mücadele ediyor. Beşiktaş'a da çok katkısı oldu. Son yıllardaki Beşiktaş'ın en iyi transferi.

Burak Yılmaz daha önce kenarlarda oynuyordu, ortada oynuyordu. Son 4 yılına baktığınızda gol ortalaması gayet iyi.

Sow'u beğeniyorum ama o Fransa'daki Sow bir türlü Türkiye'ye gelmedi. Çok yetenekli, bir santrafor için bir çok özellik gerekir bunlar Sow'da var. Her sene 20 gol atar diye düşündüğüm bir oyuncu. O performansı yakalayamadı. Bu sistemden kaynaklanabilir, bazen kenarda oynuyor. Afrika Kupası'na gidiyorlar o zaman bir kayıp oluyor. Bir türlü tam anlamıyla bir Fenerbahçeli Sow olamadı. Fransa'daki Sow çok beğendiğim bir oyuncuydu hatta Türkiye'ye gelirken, transferini duyduğumda Fenerbahçe çok iyi oyuncu aldı dedim. Halen daha öyle çok yetenekli olduğunu düşünüyorum ama %50'sini veriyor gibi geliyor bana.

Emenike iyi oyuncu. Emenike gol vuruşunu iyi bilen bir oyuncu değil. O'ndan ayak içi vuruş beklemeyeceksin. Emenike çok kuvvetli, süratli bir oyuncu. Özellikle deplasman maçlarında kullanılacak bir oyuncu. Türkiye liginin kalitesi anlamında hiç tartışılacak bir oyuncu değil. Bu lig için yeterlidir, daha fazlasını verebilir mi? Verebilir ama nedenlerini bilmiyorum, içlerinde değilim. çalışmaları nasıl bilemediğimi için daha fazla bir şey söyleyemeyeceğim..."

Uğur Demirkırdı - Serhan Türk, İstanbul - DHA

Editör: TE Bilisim