Seçim tarihi açıklandı, gözler YSK'da! Seçim tarihi açıklandı, gözler YSK'da!
ŞİMDİ YENİ SİSTEMİ
BİR ÖZETLEYELİM;

Rubil GÖKDEMİR


1-YÜRÜTME organını artık tek başına Cumhurbaşkanı temsil ediyor. Dün ataması yapılan kişilere ise "bakan" demek mümkün değildir. Çünkü Bakanlar Kurulu veya hûkümet diye bir kurul bulunmadığından, hiç birisi de bu kurulun üyesi değildir. Başkanlık sistemlerinde bu görevlilere "sekreter" denilir. Bu sebeple Cumhurbaşkanı YÜRÜTME ERKİNİ CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMELERİ ve idari işlemler yoluyla tek başına ve tek imzayla kullanacaktır.

2- YASAMA; 24 Haziran'da seçilen 600 üyeli TBMM klasik anlamda yasama yetkisini kullanabilecek bir parlamento değildir. Cumhurbaşkanı'nın "yasa" çıkarma ihtiyacı azalmış olmakla birlikte, ihtiyaç duyması halinde; Cumhurbaşkanlığı ofislerinde hazırlanmış bulunan "kanun teklifleri" kendisi tarafından belirlenmiş milletvekillerinin eline tutuşturulacak şekilde TBMM'ye gönderilecektir. Meclisin "yürütme organını" denetleme imkanı, ancak 400 sayısını bulmak dışında ortadan kaldırılmıştır. TBMM artık "yemin törenlerinin" ve "seremonilerinin" yapıldığı, bütçe bile yapamayan ve denetleyemeyen bir DANIŞMA MECLİSİDİR. Siyasi partiler ise; kimse kendisini kandırmasın ara sıra farklı sesler varmış gibi, devletleştirilmiş "siyaset" kurumunun sadece "vitrin ve dekor malzemesi"dir artık.

3-YARGI; HSK, Anayasa Mahkemesi ve Yüksek yargı üyelerinin Cumhurbaşkanınca tek başına ve meclis vasıtasıyla dolaylı olarak yapacağı atamalar sebebiyle, artık "bağımsız ve tarafsız" değildir.

Özetle; yeni sistem tek başına Cumhurbaşkanının kontrolündedir artık.

NE DİYELİM MİLLETİMİZ BÖYLE İSTEDİ, DENEYECEĞİZ ARTIK.



Editör: TE Bilisim