Sinan Oğan, Afrin’in derinliğinin çok büyük bir alan olmadığından Türkiye sınırında ya da çok az Suriye sınırından içeri girilerek operasyonun gerçekleştirilebileceğini dile getirerek Türkiye’nin Rusya ile ilgili pazarlıkların sadece hava operasyonları konusunda olmadığını vurguladı.

O bölgede çok ciddi bir askeri varlığının bulunmadığını söyleyen Oğan, “Sadece Halep’e yakın Tel Rıfat beldesinde bir miktar Rus polis gücü mevcut ve o bölgede Rusya’nın hava sahasını kontrol eden hareketli birimleri olduğu kanaatindeyim” dedi. Rusya’nın Türkiye’nin Afrin’e girmesini engelleyemeyeceğini dile getiren Oğan, “Türkiye, Sayın Cumhurbaşkanının dilinden Afrin’e gireceğini deklare etmiş durumdadır. Rusya izin vermese de bunun yapılacağının farkındadır. Mesele pazarlıklara dökülmüş durumdadır. Rusya’nın isteklerinin başında İdlib meselesi gelmektedir; İdlib’de çok farklı radikal grupların olduğunu biliyoruz. Türkiye’nin kontrolünde olan ve Türkiye’den bağımsız hareket eden gruplar da söz konusu.  Ruslar, Rusya’nın hava saldırılarına, karadan da Esad güçlerinin ilerlemesine Türkiye’nin itiraz etmesini istemiyor. Bildiğiniz gibi, Türkiye’nin son dönemde Rusya’nın yaptığı hava saldırılarına itirazı söz konusuydu. Bütün pazarlıklar Türkiye’nin İdlib konusunda Türkiye’nin Rusya’nın hava saldırıları ve Esad güçlerinin karadan ilerlemesine ses çıkarmaması ve bunun karşılığında da Türkiye’nin Afrin’e sınırlı harekat yapmasına ses çıkarmamasına ilişkin bir pazarlık masası olduğunu düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Oğan, programın moderatörü Senem Toluay Ilgaz’ın “İdlib’e bir Rus harekatı olacak mı sorusunu ise “İdlib’e kısa vadede yoğun bir kara saldırısı olmasa bile ilerleyen süreçte Rusya’nın belirlediği noktalara yönelik yoğun bir hava saldırısını göreceğinizden hiç şüpheniz olmasın çünkü İdlib’de o gruplar olduğu sürece bölgede Rusların ya da Esad rejiminin gözüyle ifade ediyorum; ‘Oradaki radikal grupların saldırıların kesilmeyeceği’ ifade ediliyor. O sebple Rusya’nın Türkiye’den talebinin net olduğu kanaatindeyim.” sözleriyle yanıtladı.

Afrin Operasyonu hakkında Oğan “Rusya yukarıdan ve aşağıdan Türkiye’nin güçlerini birleştirmesini istemiyor. Haritaya bakarsanız Halep/Tel Rıfat ve Afrin’in burun kısmında Rusların olması Afrin’in dört yandan sarılmasını engelliyor. Rusya buraya dokunulmasını istememektedir.” dedi ve Rusya’nın Türkiye’den taleplerine şöyle değindi;

“Rusya’nın Türkiye’den taleplerinin net olduğu kanaatindeyim;

1) İdlib’de Rusya’nın hava saldırılarına ses çıkarılmasın,

2) Radikal gruplar mümkünse oradan arındırılsın, mümkünse Türkiye sınırına yakın bir yere ya da Türkiye’ye alınsın, belki de Türkiye’ye alınması onların daha çok işine gelir,

3) Türkiye’nin Afrin’de kalıcı olmayacağını, belirlenen hedeflere operasyonunu yapıp geri çekilmesini talep ettiği kanaatindeyim.”

Ümit Özdağ ‘Türk Çernobili’ diyerek faciaya karşı böyle uyarmıştı: Acil durum ilan edilmeli Ümit Özdağ ‘Türk Çernobili’ diyerek faciaya karşı böyle uyarmıştı: Acil durum ilan edilmeli

Rusya, yukarıdan ve aşağıdan Türkiye’nin güçlerini birleştirmesini istemiyor. Eğer haritaya bakacak olursanız Halep ile Afrin’in burun kısmında Rusların olması Türkiye’nin hem yukarıdan hem aşağıda gelip Afrin’i dört yandan sarmasını engelliyor. Birincisi, oraya dokunulmasını istemeyeceklerdir. İkincisi, Afrin’in kendi içerisinde Arapların yoğun olarak yaşadığı yerler var, Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı bölgeler var. Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde PKK ve YPG’nin mevzilerine yönelik bir harekatın öngörülmesini istiyor, onun dışında fiilen kara birliklerinin ÖSO ile beraber Türk Silahlı Kuvvetleri’ne El Bab’da olduğu gibi kalıcı üsler verilmesini istemiyor. Bunun pazarlıkları yapılıyor.

Rusya ile eğer bir pazarlık yapılıyorsa, ki yapılıyor. Bu pazarlık Membiç değildir. Coğrafyayı iyi okumak yerel kaynakları iyi dinlemek lazım. Membiç’te sadece ABD yok Rusya da var. Dolayısıyla o bölgede bir tek ABD’nin tamamıyla kontrol sağladığını düşünmemek lazım. Unutmayınız, dünyada ilk Kürdoloji Enstitüsü Rusya’da kurulmuştur. Rusya ağırlıklı olarak Afrin’deki YPG üzerinde etkilidir ancak diğer kantonlardaki, YPG’nin işgal ettiği diğer bölgelerdeki YPG’lilerle Rusya’nın ilişkileri mevcuttur, bu hiç kesilmedi zaten.

(Kaynak: Haber3Hilal)

Editör: TE Bilisim