Ümit Özdağ ‘Türk Çernobili’ diyerek faciaya karşı böyle uyarmıştı: Acil durum ilan edilmeli Ümit Özdağ ‘Türk Çernobili’ diyerek faciaya karşı böyle uyarmıştı: Acil durum ilan edilmeli
BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Kimse evine gitmeyecek, herkes Kandil'e gidip bu eğitimi alacak.” dedi.

PKK’nın, sınır dışına çekilme planını bugün Kuzey Irak'ta bir basın toplantısı düzenleyerek kamuoyuna duyurması bekleniyor.

Dünyanın çeşitli ülkelerinden gazetecileri davet eden örgütün, bu çerçevede bir resepsiyon vereceği de ifade ediliyor.

Örgüt mensuplarının çekilme sonrası ne yapacaklarına ilişkin planlar da şekilleniyor.

Buna göre, sonbahara kadar Kandil’de toplanması beklenen PKK’lılar, adaptasyon eğitimi alacak.

Müzakerelerin ikinci aşaması devam ederken, uzun vadede demokratik hayatta siyasi rol üstlenmek üzere yetiştirilecekler.

BDP’li Sırrı Süreyya Önder, önceki akşam TBMM’de düzenlenen 23 Nisan resepsiyonunda “PKK demokratik siyaset için pratik eğitimi yapıyor.

Kimse evine gitmeyecek, herkes Kandil’e gidip bu eğitimi alacak. İkinci aşamada Meclis’in el koyacağı devreye girilecek. Ülkede topyekun bir demokratikleşme hamlesi başlatılacak.” diye konuştu.

İmralı ile Kandil arasındaki iletişimin artık mektup yoluyla olmayacağını belirten Önder, “Görüşmeler BDP üzerinden devam eder, artık mektup faslı bitti. Geri çekilme kesinleşti hiçbir sorun yok. Artık yasal faaliyetler başlar.” ifadelerini kullandı.

Çözüm Sürecini Değerlendirme Komis-yonu’na CHP ve MHP’nin destek ve üye vermemesinin ardından ‘eşit üye’ talebinde bulunan BDP, içtüzük gerekçe gösterilerek talebe olumlu cevap verilmemesi üzerine yeni bir formül geliştirdi.

Sırrı Süreyya Önder, “Bu işi çok ciddiye alıyoruz. Bir komisyon oluşturuyoruz. 4-5 kişilik bir komisyon olacak. Meclis’teki tek üyemiz de bu komisyonu temsil edecek.” değerlendirmesini yaptı. Meclis içtüzüğüne göre, komisyonda AK Parti’den 10, BDP’den 1 üye görev yapabilecek.

Editör: TE Bilisim