YSK resmen ilan etti: Erdoğan Cumhurbaşkanı seçildi YSK resmen ilan etti: Erdoğan Cumhurbaşkanı seçildi
 Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "TSK hazırlık içinde" dedği tampon bölgeyle ilgili detaylar netleşiyor. Buna göre, sınırda "uçuşa yasak bölge" ilan edilecek ve tampon bölge Türk askerince değil, ABD liderliğindeki koalisyon tarafından oluşturulacak
ABD , Irak Şam İslam Devleti örgütüne karşı askeri operasyon hazırlığında. Türkiye 'de sınırlar için hazırlık yapıyor. Bunun için başlatılan ilk çalışmayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğandün "Bu işin teknik boyutu Silahlı Kuvvetler'de. Onlarla görüşmeler sürüyor. Buna gerek var mı yok mu varsa nerelerde derinlik belirleyip önümüze getirecekler ve biz de uygundur ya da değildir diyeceğiz." Diyerek açıklamıştı.

CNN Türk’ün haberine göre Türk Silahlı Kuvvetleri, Suriye ve Irak sınırının bir kısmında tampon bölge oluşturulması için taslak çalışma hazırlıyor.

Bu hazırlık, sınırdan kaç kilometre derinlikte, hangi alanlarda hangi birimlerin yerleşeceği nasıl bir tampon bölge oluşturulabileceği üzerine yapılıyor.

Çünkü IŞİD'e karşı kapsamlı operasyon başladığında bölgede yaşayanların Türkiye sınırına kaçması ve bunun bir yığılmaya neden olması güçlü bir olasılık. Ve bu da Türkiye'yi doğrudan ilgilendiriyor.

Bu nedenle, çatışmalardan kaçanlar için hangi alanlarda konteynerler ve çadırlar kurulabileceği, sahra hastaneleri, mutfaklar ve depolar gibi ihtiyaçların nasıl karşılanacağı üzerinde duruluyor.

Genelkurmay Harekat Dairesi Başkanlığı'nca hazırlanan taslak, hem hükümete hem Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığındaki Milli Güvenlik Kurulu'na sunulacak.

Askeri kaynaklar, tampon bölgenin sadece Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından oluşturulmayacağını vurguladı.

Buna göre, tampon bölge oluşumunda Amerika liderliğindeki koalisyon güçleri yer alacak, bütçesi de koalisyonca karşılanacak.

Ancak bölgeyi ve tehditleri yakından bilmesi nedeniyle hazırlık çalışmaları Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından yapılıyor. Bu ön çalışma ABD'li yetkililerle görüşülerek yürütülüyor.

Irak ve Suriye sınırında belirlenen bir hattın tampon bölge olması üzerinde duruluyor. Ve bu hat yardımlar dışında kullanılmayacak.

Alanın "no fly zone" yani uçuşa yasak bölge ilan edilmesi de gündemde. Bu durumda Suriye uçakları tampon bölge üzerinde uçamayacak.

CNN Türk



Editör: TE Bilisim