Saatler sonra enkaz altından kurtarılan bebekler Saatler sonra enkaz altından kurtarılan bebekler
 Atatürk düşmanı, Damat Ferit Hükümeti'nin değişmez şeyhülislamı Mustafa Sabri'nin isminin verildiği okulun adı değiştirildi.

Sözcü'den Yurdagül Uygun'un haberine göre, şeyhülislam Mustafa Sabri’nin adı verilen ve Türkiye’yi ayağa kaldıran okulun adı jet bir kararla değişti.

Milli Eğitim Bakanlığı’nca yapılan açıklamada, “Tokat’taki imam hatip lisesine Mustafa Sabri adı sehven verilmiştir. Bu durum, okulun adı 24 Temmuz’da vatanı için şehit düşen Yakup Akdağ ismiyle değiştirilerek Şehit Yakup Akdağ İmam Hatip Lisesi olmuştur” denildi.

Eğitim Sen Tokat Şubesi Yönetim Kurulu’ndan yapılan yazılı açıklamada, kent merkezinde yeni açılan imam hatip lisesine Mustafa Sabri’nin isminin verilmesine tepki gösterilmiş ve şöyle denilmişti; “Damat Ferit hükümetinde şeyhülislam olarak görev yapan 1869 Tokat doğumlu Mustafa Sabri; Mustafa Kemal için ‘Sultan Osman Oğlunun’ makamına geçmek isteyen kişi diyen, aynı zamanda İngiliz Muhipleri Cemiyeti’ne mensup bir kişidir. İstanbul hükümetinin, Anadolu’daki milli mücadele hareketine karşı yumuşak davrandığını savunmuş, Sevr Antlaşması’nın kabulünü ısrarla istemiş hatta bunun için eşinden bile eleştiri almıştır. Milli Mücadele’ye karşı daima olumsuz tutum ve davranışlar içerisinde yer alan Mustafa Sabri, yeni kurulan Türk devletini ve rejimini daima eleştiren, tüm inkılaplara karşı çıkan, Cumhuriyete ve Atatürk’e karşı devamlı kin ve nefret kusan bir kişi olmuştur. Bu kişi Milli Mücadele’nin kazanılmasından sonra önce Yunanistan’a kaçmış ardından Mısır’a geçerek burada ölmüştür. Sonuç olarak, bu kişinin ismi, ilimizde bir Anadolu imam hatip lisesine verilmiştir. İlimizde, ismi okula verilebilecek bir Türk büyüğü, ilim adamı, eğitimci, yazar, veya sanatçı yok mudur?”

İstanbul hükümeti'nden Damat Ferit’in şeyhülislamı olarak görev yaptı. Kurtuluş Savaşı sırasında Mustafa Kemal Atatürk için ölüm fermanı hazırladı. Mustafa Sabri 1922 yılında ise Mısır’a gitti.


Editör: TE Bilisim