İstanbul Beyoğlu’ndaki başkonsolosluğun kapısına “Almanya Federal Cumhuriyeti Başkonsolosluğu ciddi bir uyarı sebebiyle tedbir amacıyla kapalıdır” yazısı asıldı.

DAVUTOĞLU NORMAL DEDİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Almanya’nın ‘saldırı ihtimali’ uyarıları için “Terör saldırıları sonrasında, dünyanın her yerinde güvenlik kaygılarının oluşması normaldir. Vatandaşlarımızdan beklentimiz, terörün oluşturmaya çalıştığı psikolojiye direnmektir” yorumunu yaptı.

PARANOYA YÜKLENİYOR...

Her şey Ankara’da yaşanan son terör saldırısının ardından başladı. Amerikan Büyükelçiliği’nin kendi vatandaşlarını saldırıdan birkaç gün önce uyardığının ortaya çıkması ile akıllar karıştı. Yetmezmiş gibi, Büyükelçilik, 20 Mart’ta da dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Herkes, sosyal mecralardan birbirine “Sakın Taksim’e gitme, metrobüse binme, metrodan uzak dur” çağrıları yapmaya başlamışken Alman Konsolosluğu’nun tehditlerden ötürü kapatıldığı ve Alman Lisesi’nin de eğitime ara verdiği haberleri geldi. Başta WhatsApp grupları olmak üzere tüm platformların yegane gündemi “Bizim canımızın değeri yok mu?” başlığı oldu.

E BİZ NE YAPACAĞIZ?

Twitter’da ünlü isimler konuya tepkisiz kalmadı. Gazeteci Hayko Bağdat “İngiliz, Alman burada yaşayan vatandaşlarını korumak için bomba tehlikesinden bahsedecek. Biz de bir yerden duyup dikkatli olacağız falan” diye yorum yaptı. Bülent Mumay, Alman Başkonsolosluğu’nun vatandaşlarına “Pazar gününe kadar Taksim civarında olmayın” uyarısı yaptığına dikkat çekip “Türk vatandaşı ne yapsın!” diye serzenişte bulundu.

ALMANYA’DAN İLGİNÇ KARAR

Almanya, Türkiye’de artan terör ihtimalini gerekçe göstererek Ankara veİstanbul’daki diplomatik temsilciliklerini kapattı. Buna ek olarak Özel Alman Lisesi’nde eğitime bir gün ara verildi. Başkonsolosluğun Alman vatandaşlarına gönderdiği uyarıda Taksim’deki konsolosluk çevresinden uzak durmalarının tavsiye edildiği bilgisi de paylaşıldı. Konsolosluk binası ise gün boyu polis tarafından koruma altındaydı.

İSTİKLAL BOŞ KALDI

Günde 1 milyon insanın geçtiği Taksim Meydanı adeta boş kaldı. Alman Konsolosluğu’nun tutumu vatandaşlara yansıdı. Taksim’in gözdesi İstiklal Caddesi’nde en boş günlerden biri yaşandı.

Ümit Özdağ ‘Türk Çernobili’ diyerek faciaya karşı böyle uyarmıştı: Acil durum ilan edilmeli Ümit Özdağ ‘Türk Çernobili’ diyerek faciaya karşı böyle uyarmıştı: Acil durum ilan edilmeli

“İTİBAR ETMEYİN”

İstanbul Valiliği, sosyal medyada yayılan korku mesajlarının üzerine açıklama yaptı. Valilik duyurusunda “Halkımızın sadece yetkili mercilerin yapacağı resmi açıklamalara itibar etmesini, kaynağı ve amacı kuşkulu, sansasyonel ve gayri ciddi haber ve söylentileri dikkate almamasını kamuoyuna saygı ile duyururuz” ifadeleri yer aldı.

KONSOLOSLUĞA SERT TAVIR

Güvenlik birimleriyle irtibata geçilmeden yapılan açıklamaları sert ifadelerle eleştiren Valilik, konsolosluğun ‘teyide muhtaç duyum’u esas alıp yetkili kurumlarla irtibata geçmeden tedbirler geliştirdiğini söyledi. Konuyla ilgili açıklama yapan Başbakan Davutoğlu “Terör saldırıları sonrasında, dünyanın her yerinde güvenlik kaygılarının oluşması normaldir” dedi.

TOPLUM TRAVMA YAŞIYOR

Televizyoncu Tuluhan Tekelioğlu “Toplum travma yaşıyor. Ülke paranoyak oldu, korku bir lisenin kapılarını kapattı” şeklinde tweet attı. Magazinci Onur Baştürk ise “Alman Konsolosluğu’nun oradan geçtim. Konsolosluk polislerle koruma altında. Biz yine Allah’a emanet” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim