Ümit Özdağ ‘Türk Çernobili’ diyerek faciaya karşı böyle uyarmıştı: Acil durum ilan edilmeli Ümit Özdağ ‘Türk Çernobili’ diyerek faciaya karşı böyle uyarmıştı: Acil durum ilan edilmeli
 Türk mühendisleri dünyanın ilk yüzer dozerini geliştirdi

Yaklaşık dört yıl süren çalışmalar sonucunda dünyanın ilk yüzer dozeri geliştirildi. Türk mühendislerinin tarihi başarısıyla artık Türk ordusu dünyada bir ilk olan zırhlı ve yüzme özellikli dozerini kullanacak.

AZMİM (Amfibi Zırhlı İstihkam İş Makinesi) adı verilen yüzer dozer, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin icra edeceği nehir geçiş operasyonları sırasında kıyıların eğim ve yüzeyini uygun hale getirerek amfibi araçların suya giriş ve çıkışlarını kolaylaştıracak.

Türk mühendislerinin tarihi başarısı TSK’nın nehir geçiş operasyonlarında hareket ve operasyon kabiliyetini arttıracak. Yetkililer, silahlı kuvvetlerin icra edeceği nehir geçiş operasyonları sırasında amfibi araçların nehre giriş ve çıkışı için uygun kıyıların bulunmasının her zaman mümkün olmadığını belirterek, amfibi harekat yapılabilecek bölgelerin seçiminde esnek olabilmenin ordunun hareket ve operasyon kabiliyetinin artırılması açısından kritik önem arz ettiğini kaydetti.

AZMİM’de gece ve gündüz kameraları, çok fonksiyonlu LCD ekran, klima gibi modern elektronik sistemler yer alıyor. AZMİM karada saatte 45 kilometre hızla hareket ederken bu sayede hareket bölgesine, taşıyıcıya gerek kalmadan diğer askeri araçlarla beraber gidebiliyor. Araç, üzerinde bulunan iki adet su jeti sayesinde akıntılı sularda 360 derece yüksek manevra kabiliyeti ile yüzebiliyor.

Yapılan testlerle, AZMİM’in kara mayınlarına ve zırh delici mermilere karşı dayanımı da kanıtlandı. Seri üretim döneminde 2013 yılı sonuna kadar 12 adet AZMİM’in üretimi, kabul ve kontrol testleri tamamlanacak.

İlk AZMİM’in teslimi için bugün FNSS Savunma Sistemleri’nin Gölbaşı’ndaki tesislerinde tören düzenlenecek.

Editör: TE Bilisim