YSK resmen ilan etti: Erdoğan Cumhurbaşkanı seçildi YSK resmen ilan etti: Erdoğan Cumhurbaşkanı seçildi
 Papa Françesko, Vatikan’da dün 1915 olayları için düzenlenen pazar ayininde ‘soykırım’ ifadesini kullandı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Beyan kabul edilemez” derken, Vatikan’ın Ankara Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak, "Hayal kırıklığı ve üzüntü duyduk. Güven kaybına yol açtı” mesajı verildi.
Ardından Türkiye, Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı'yi istişarelerde bulunmak için geri çağırdı. Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Papa'ya ve bulunduğu makama yakışmadı" dedi.

GECEYE DOĞRU DÖNDÜ

Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı, Roma'dan kalkan Türk Hava Yolları'nın tarifeli uçağıyla dün gece saat 22.55'te Atatürk Havalimanı'na indi. VIP Salonu'ndaki bekleme alanına geçen Paçacı, daha sonra THY uçağıyla Ankara'ya geçti. Paçacı gazetecilere açıklama yapmadı.

DIŞ BASIN NASIL GÖRDÜ?

AP : Papa Françesko, Ermenilerin katledilmesinin 100'üncü yılında, yaşananlara ’20'nci yüzyılın ilk soykırımı’ dedi. Bu kesinlikle Türkiye’yi kızdıracak siyasi olarak patlayıcı bir deklarasyon. 

Guardian: Papa Françesko, Ermeni katliamına ‘soykırım’ dedi. Bu açıklama Türkiye ile diplomatik ilişkilere zarar verebilir. 

Financial Times:  Papa Françesko'nun Osmanlı İmparatorluğu dönemindeki Ermenilerin öldürülmesini 20. yüzyılın ilk soykırımı olarak nitelendirmesinin ardından Türkiye Dışişleri Bakanlığı Vatikan Büyükelçisi'ni çağırdı.

Papa 2'nci John Paul Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarında öldürülen 1.5 milyon Ermeni için "soykırım" ifadesini daha önce kullanmasına karşın Papa'nın bu konuşması özellikle Papa'nın geçen yılki dostça görünen Türkiye ziyaretinden sonra yetkililer tarafından sürprizle karşılandı.

Ermenilerin öldürülmelerinin yıldönümü olarak anılan 24 Nisan yaklaşırken Fransa Devlet Başkanı François Hollande ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ermenistan'a bir ziyaret gerçekleştirmesi bekleniyor. Diğer yandan Türkiye bu günü Çanakkale Zaferi'nin yıldönümü olarak kutlayacak. Bu törene de Prens Charles ve Prens Henry de katılacak.

BBC: Papa Francis'in Osmanlı İmparatorluğu döneminde Ermenilerin öldürülmesini "soykırım" olarak nitelendirmesi Türkiye tarafından eleştirildi. Ankara bu açıklamalara karşılık olarak Vatikan Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığına çağırdı. Türk Dışişleri Bakanı açıklamaları "Tarihi gerçeklikten çok uzak" olarak yorumladı.

CNN:  Papa, Osmanlı İmparatorluğu döneminde öldürülen Ermeniler için "soykırım" ifadesini kullandı. Papa'nın deklarasyondan alıntı yapmasına karşın kullandığı soykırım ifadesi Türkiye'yi üzdü. Türkiye ise Papa'nın bu konuşmasına Vatikan Büyükelçisi'ni Dışişleri'ne çağırarak karşılık verdi.

Independent: Papa, Osmanlı Türkleri tarafından öldürülen Ermenileri "20'nci yüzyılın ilk soykırımı" olarak nitelendirdi. Türk medyası, Türk liderlerin Papa'nın bugünkü pazar ayininde bu konuşmayı yapmasını daha önceden engellemeye çalıştığını iddia etti.

Sky News:  Birinci Dünya Savaşı sırasında öldürülen Ermenileri Papa'nın "20'nci yüzyılın ilk soykırımı" olarak nitelendirmesi Türkiye'de öfkeye yol açtı. Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Papa'nın açıklamalarını gerçeklikten ve tarihten uzak ve temelsiz olarak değerlendirdi. Türkiye daha önce de Vatikan Büyükelçisi Antonino Lucibello'yu açıklama yapması için Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı.

Huffington Post: Papa'nın Osmanlı Türkleri tarafından öldürülen Ermeniler için "20'nci yüzyılın ilk soykırımı" ifadelerini kullanmasının ardından Türkiye Vatikan'a karşı ilişkilerinde güvenini kaybettiğini ve büyük hayal kırıklığına uğradığını söyledi. Papa, pazar günkü ayinde yaptığı konuşmayla diplomatik bir krizin fitilini ateşledi. Aralarında İtalya ve ABD'nin olduğu bazı ülkelerde söz konusu olay soykırım olarak tanınmasa da Ermeni toplumu ile yakın ilişkileri olan Papa, Ermenilerin öldürülmesini uluslararası topluma, soykırım olarak tanınması çağrısı yaptı.

El Cezire: Papa'nın soykırım ifadesini kullanmasının ardından Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi açıklama yapması için Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı.

Dışişleri Bakanlığı'nın daha sonra resmi bir açıklama yapması bekleniyor. Ermenilerin öldürülmeleri bazı Avrupa ve Güney Amerika ülkeleri tarafından soykırım olarak kabul edilirken, ABD ve bazı ülkeler önemli müttefikleri Türkiye ile iyi ilişkileri korumak için bu ifadeyi kullanmaktan kaçınıyor.

Editör: TE Bilisim