Seçim tarihi açıklandı, gözler YSK'da! Seçim tarihi açıklandı, gözler YSK'da!
 İTÜ öğretim görevlilerinden Dr. Muhsin Kadıoğlu 29 ekim 2014 Çarşamba günü saat 19:30’ da Türk Ocakları Ümraniye şubesi tarafından düzenlenen “ Macaristan’ daki Turan kurultayından gözlemler” konulu konferansta izleyicilere itap etti. Çok sayıda izleyicinin katıldığı konferansın konukları arasında Sabri Şenel , Erol Güler’de bulunmakta idi. Konferansın açış konuşmasını Türk ocakları Ümraniye şubesi başkanı Faruk Ülker yaptı.

Dr. Muhsin Kadıoğlu konferansın ilk bölümünde dünya coğrafyasında turan izlerinden bahsetti, Macaristan’da kurulan Turancı JOBBİK partisinin Macar seçimlerinde %23 oy alması , Finlandiya’ da düzenli olarak Türkçe yayınlanan TURAN dergisi , Japonya’ da gençlerin kurduğu milliyetçi Turan grubu, Kore’de kurulan TURAN müzik grubu, yine Kore’de spor salonlarında kullanılan hilal içinde bozkurt logoları izleyicilerin dikkatini çekti. 2. Bölümde Macaristan’da düzenlenen 5. Turan Kurultayına Avrupa ve Asya coğrafyasından 27 ülkenin katılması ve turan coğrafyasında yaşayan Türk dünyası topluluklarının gösterdiği ilginin ileri dönemler için umut verdiği belirtildi. Bugac şehrinde 200’ ün üzerindeki çadırın kurulduğu alanda 300’ ün üzerinde atlının ülke bayrakları ve toplulukları ifade eden flamalar ile yaptığı gösteriden ve toplulukların halk danslarından övgü ile bahseden Kadıoğlu, Macar Turan vakfının ev sahipliğinde yapılan kurultayın kusursuz olduğunu söyledi.

Macar Turan Vakfı yöneticilerinin ifadesi ile “ Hun topraklarında yaşamış halkların torunlarının gelenek ve görenekleri yaşatmak ve kardeşliklerini tazelemek “ amacı ile yapılan kurultayın her geçen yıl daha da yüksek katılıma ulaştığını ifade etti. Dr. Kadıoğlu Hun ve Türk kavimlerinin yaşadığı Turan ülkelerinden gelen temsilciler ile yaptığı temaslarda orta vadede kültürel ve iktisadi anlamda birlikteliklerin olabileceğini öngördüğünü idari birlikteliğin ise şu aşamada zor olduğunu belirtti. Turan coğrafyasında Müslüman , Hıristiyan ve şaman dininin bulunduğunu, Finlandiya’dan Macaristan’a , Bulgaristan’dan Kazakistan’a , Moğolistan’dan Japonya’ya farklı dillerin konuşulmasının idari birliktelik için büyük engel olduğunun altını çizdi. Turan coğrafyasında duygusal söylemlerden ziyade mantıklı adımlar atılmasının daha gerçekçi olacağını ve olumlu sonuçlar doğuracağını ifade eden Kadıoğlu, günümüzde yapılan Turan kurultaylarının ülkelerarası kardeşliğin pekişmesi ile dünya barışına da katkısı olacağını ifade etti.

Dr. Muhsin Kadıoğlu Macaristan’daki kurultayların Türk dünyasının birlikteliğinin yanında İslam coğrafyası için de önemli olduğunu bu dostluk ve kardeşlik kurultaylarından İslam coğrafyasının da istifade edeceğini , kurultaya katılan ülke temsilcileri ile yaptığı görüşmelerde temsilcilerin türk ve İslam coğrafyasındaki sorunlara kayıtsız kalmadıklarını gördüğünü söyledi. Konferansın son bölümünde izleyicilerden gelen soruları cevaplayan Dr. Muhsin Kadıoğlu Turan fikrine ülkemizdeki milliyetçilerin önderlik etmesinin yanında Macar Turancılarının da kendilerinin Turan fikrine önderlik etmek istediklerini iletti. İzleyiciler ile hatıra fotoğraflarının çekilmesinin ardından 2,5 saat süren konferans sona erdi.

Ümraniye Türk Ocakları  Yönetim Kurulu Üyesi
Ertuğrul TAMBAŞ

Editör: TE Bilisim