Ümit Özdağ ‘Türk Çernobili’ diyerek faciaya karşı böyle uyarmıştı: Acil durum ilan edilmeli Ümit Özdağ ‘Türk Çernobili’ diyerek faciaya karşı böyle uyarmıştı: Acil durum ilan edilmeli
 Türk kadınları dünyada pek çok ülkeden önce seçme ve seçilme hakkına kavuşmuş olmalarına rağmen, meclisteki temsil oranında Arap ülkelerinin gerisinde kaldı.

Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı bundan 83 yıl önce, 5 Aralık 1934'teki Anayasa değişikliğiyle tanındı. İsviçre, İtalya, Fransa, İspanya, Yunanistan gibi Avrupa ülkelerinden çok daha önce seçme ve seçilme hakkına kavuşan Türk kadını son yıllarda yaşanan gelişmelere rağmen dünya sıralamasında hala ilk yarıda yer alamıyor.

TÜRKİYE DÜNYADA KAÇINCI SIRADA?

Dünyada 178 ülke parlamentosunun üye olduğu Parlamentolar Arası Birlik'in (IPU) 1 Ekim 2017 itibarıyla hazırladığı listeye göre kadının meclisteki temsili açısından Türkiye 189 ülke arasında 133'üncü sırada yer alıyor. Örnek olarak Arap ülkeleri ortalaması yüzde 18,1 ile Türkiye'nin üstünde. Kadınların meclisteki temsil oranı Tunus'ta yüzde 31,3, Cezayir'de yüzde 25,8, Irak'ta yüzde 25,3, Fas'ta yüzde 20,5, Suudi Arabistan'da yüzde 19,9, Ürdün'de yüzde 15,4 ve Mısır'da yüzde 14,9. Kadının parlamentodaki temsilinin en güçlü olduğu ülkeler ise yüzde 41,5'lik oranla İskandinav ülkeleri.

(Kaynak: Yeniçağ)

Editör: TE Bilisim