Zafer Partisi Ümraniye İlçe Teşkilatı şehit olan altı askerimiz için yürüyüş.. Zafer Partisi Ümraniye İlçe Teşkilatı şehit olan altı askerimiz için yürüyüş..
 GÜNCEL VE DEĞERLİ ANALİZDİR..

KERKÜK ve KİLİT MESELESİ

* Kerkük'ün önemi ne?

Kerkük bir petrol kenti. Amerikan Enerji Bakanlığı verilerine göre, Kerkük’ün petrol rezervleri 8,7 milyar varil.

Bu miktarın boyutunu Türkiye’nin bir günlük ham petrol ihtiyacının günlük 700 bin varil olduğunu düşünerek anlayabilirsiniz.

Uluslararası Enerji Ajansı'na göre, Irak petrolünün mevcut üretiminin yüzde 40’ı Kerkük’te gerçekleşiyor.

...

* Kerkük siyasi olarak şu an ne durumda?

Kerkük'ün demografik yapısının 2003 yılından itibaren kademe kademe değiştirilmesinden sonra kentin valiliğine 2011 yılında sıkı pkk/pyd destekçisi diye bilinen, KYB'li kürt Necmeddin Kerim getirilmişti.

41 kişilik il meclisinin 26 üyesini Kürtler, 9'unu Türkmenler, 6'sını da Araplar oluşturuyor.

...

* 14 Yıldaki Değişim

Yıl 2003:

Toplam Nüfus: 900 bin

Türkmen: 500 bin

Kalan 400 bin : kürt, arap...v.s

 

Yıl 2017:

Toplam Nüfus: 1 milyon 600 bin

kürt : 850 bin

Kalan 750 bin :Türkmen, arap...v.s

...

* Kerkük'de ne oldu, ne oluyor, ne olacak?

İşgalci güç Amerika’nın inisiyatifiyle hazırlanan Irak Anayasası'nın 140. Maddesi, Kerkük’ün statüsünün bir referandumla belirleneceğini hükme bağlıyordu.

Bu maddeye göre, Saddam Hüseyin döneminde Kerkük’ten zorla göç ettirilenler geri dönecek, ardından Kerkük’te nüfus sayımı yapılacak ve bu sayım esas alınarak Kerkük’ün statüsü için Aralık 2007’de bir referanduma gidilecekti. Ancak bu gerçekleşmedi ve Kerkük’ün statüsü belirsiz kaldı.

kürtler, kentin IKBY’ye(barzani) bağlanmasını isterken, Türkmenler ise buna karşı çıkarak, Kerkük'ün özel bir statüye sahip olmasını istiyor. 2014'ün Haziran ayında IŞİD Musul'a saldırınca, Irak merkezi hükümetine bağlı ordunun 12. Tugayı savaşmadan şehri terk etti.

Bu gelişme üzerine Kerkük'te güvenlik, Mesut Barzani yönetimdeki kürdistan Demokrat Partisi'ne (KDP) ve kürdistan Yurtseverler Birliği’ne (KYB) bağlı peşmergeler tarafından sağlanmaya başladı.

Peşmergeler dışında, kentte KYB’nin işbirliği yaptığı PKK/PYD de varlık göstermeye başladı.

O günden sonra kentten yoğun Türkmen ve Arap göçü oldu. (kentteki Türkmen ve Arap nüfusunun azalmasına sebep olarak dünya kamuoyuna söylenen)

Asılda Irak'ın hakkı olan petrolü kaçak olarak Türkiye üzerinden İsrail'e satışına Ankara'nın izin vermesinden dolayı son yıllarda Barzani'nin Türkiye ile ilişkileri iyi.

Başta bahsedilen ve Türkmen nüfusun fazla olduğu zamanda yapılması gereken referandumun Eylül 2017'de yapılması planlanıyor. Barzani'nin resmi televizyonu rudaw'ın yayınlarında kürdistan'ın kurulduğu belirtilerek bir harita gösteriliyor.

Sözde haritada kürdistan olarak Kuzey Irak bolgesinin Kerkük, Telafer, Tuzhurmatu gibi Türkmen illerinin yanında Türkiye'den de 9 il bulunuyor.

...

SONUÇ

"Perdeleri örtük, 
Lambaları sönük, 
Sırtında yıllar yük, 
Hatıraları kırık dökük, 
Bir yer olacak orada, 
Adı, Kerkük…” Arif Nihat Asya

"Telafer! Telafer'i kaybetmeyelim"(*) derken coğrafya, tarih ve siyaset ilimlerinden anlamayanlar bu sözün önemini anlamamışlardı...

Kerkük bir kapı ise kilidi Telafer'dir...

Türkiye bir kapı ise kilidi Kerkük'tür...

İlk kilit ilk kapıyı açtı, eğer Türk Milleti aklını başına alıp gerekeni yapmazsa ikinci kapının açılması yakındır...
ABD VE BÜYÜK İsrail projesi B.O.P'un önemli bir aşaması olan,  Türkiyenin iç ve sınır güvenliği açısından hayati önem taşıyan Barzaninin Bağımsız Kürdistan Devleti hedefine 
Türkiye engel olmalıdır..
Kürsülerden iç kamuoyunun gazını almak için cılız sesle değil, yüksek sesle diplomatik atakla, olmazsa askeri müdahale ile bu ihanet projesi engellenmelidir. 



Murat ÇALIK dan alıntıdır.

Editör: TE Bilisim