ÇOCUK İSTİSMAR VE İHMALİ HER YÖNÜYLE ELE ALINDI

Eski ATO Başkanvekili Mehmet Aypek koruması tarafından öldürüldü Eski ATO Başkanvekili Mehmet Aypek koruması tarafından öldürüldü

İstanbul Gedik Üniversitesi, Üsküdar Belediyesi ve Tanı Terapi Enstitüsü iş birliği ile düzenlenen ve 4 gün süren “Uluslararası Çocuk İstismar ve İhmalinde ‘İyi Uygulamalar’ Sempozyumu”nda yurtdışından ve yurtiçinden çok sayıda uzman bir araya gelerek konuyu farklı yönleriyle ele aldı. Çocuk istismarı konusunda dünyada yapılan çalışmalar ile Türkiye’de yapılan çalışmaların da tartışıldığı sempozyumda, tıp, sosyal hizmetler, hukuk ve eğitim alanlarının birlikte çalışmasının önemine değinildi.

“Çocuk istismarı ve ihmali tüm toplumu ilgilendiren bir durum”

Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılan sempozyumun ilk gününde konuşan İstanbul Gedik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zafer Utlu, "İstismar ve ihmalin en iyi seviyede önlenebilmesi için toplumun ve ailelerin bilgilendirilmesi, çocuklara ve ailelere hukuki haklarının anlatılması, çocukların iyi-kötü dokunuşu ayırt edebilmeleri için gereken bilgi ve altyapının oluşturulması gerekiyor. Çocukların kendilerini güvende hissettikleri ve korundukları bir ortamda yaşaması çok önemlidir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından, 'Bir yetişkin, toplum veya ülkesi tarafından çocuğun sağlığını, fiziksel gelişimini olumsuz yönde etkileyen, bilerek-bilmeyerek yapılan davranışlar' çocuk istismarı olarak kabul ediliyor. Çocuğa yönelik istismar olarak tanımlanan kötü muameleler genel olarak cinsel, fiziksel, duygusal istismar ve ihmal olarak dört başlık altında inceleniyor. Yapılan çalışmalarda, Çocuk istismarı olayları ülkemizde duygusal istismar yüzde 78; fiziksel istismar yüzde 24; cinsel istismar ise yüzde 9 oranında olduğu belirtilmektedir. Yapılan araştırmalar çocuk istismarının tüm dünyada arttığını gösteriyor. Çocuk istismarı ve ihmali tüm toplumları ilgilendiren bir durumdur. Özellikle eğitimciler, psikiyatrlar ve hukukçuların bu konuda yoğunlaşması gerekiyor” dedi.    

Dünyada en yaygın hastalık: Çocuk istismarı

Çocuk istismarının bir hastalık olduğunu vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Havva Nüket İşiten ise, “Dünyada hiçbir hastalık çocuk istismarı kadar yaygın ve komplikasyonları ağır bir durumda değil. Bu, kuşaktan kuşağa aktarılan ölüm veya sakat kalma riski çok yüksek olan bir hastalık.” dedi. İstismar kapsamına giren ve girmeyen her konunun ve hareketin ayırt edilmesi gerektiğini dile getiren Dr. Öğr. Üyesi İşiten, “Bu konuda farkındalık eğitimlerinin olması çok önemli. Bir şeyin çocuğun gelişimini ve işlevselliğini engellemesi zaten istismar kapsamına girer. Bu bilinçli ya da bilinçsizce; bazen bilgisizlik nedeniyle yapılabilir. Burada niyet değil, çocuktaki sonuç önemlidir. Biz bunu göz ardı ediyoruz. Çocuk gelişen bir varlıktır. Siz onun gelişimini sekteye uğratıyorsunuz, o an bir semptom görmeyebilirsiniz ama bu aslında yaşamın yönünü ve kişiliğin gelişimini tamamen değiştiren hatta yolundan çıkaran bir müdahale olmuş olur” diye konuştu.

Tıp, sosyal hizmetler, hukuk ve eğitim alanlarının birlikte çalışmasının önemine değinildi

Ülkemiz çocuklarının ihmal ve istismarı bağlamında korunumuna ve sağlığına katkıda bulunulması hedeflenen sempozyumda İlk gün yapılan sunumlarda 1. Panelde; Prof. Dr. Özlem Gencer, Doç Dr. Özlem Bağ, Uzm. Dr. Sevay Alşen Güney, Dr. Özlem Haydaroğlu tarafından ÇİM’lerde (Çocuk İzlem Merkezi) ihmal ve istismar vakalarına yönelik işleyiş, psikiyatrik değerlendirmeler, bu değerlendirmelerin sonuçları ve tedavi uygulamalarındaki problemleri ve çözümleri aktarılmıştır.  2. Panelde ise panelin konusu olan ‘’Ya Sonra’’ başlığında Prof. Dr. Ayşen Coşkun’ Tedavi ve  Multidisipliner’ açıdan  ele alınışı,  Dr. Öğretim Üyesi Nüket İşiten BSRM’lerde (Bakım ve Sosyal Rehabilitasyon Merkezi) İstismar olgularının değerlendirilmeleri  ve bu değerlendirmelerinin  sonuçları aktarılmıştır. Dr. Öğretim Üyesi Dilek Çelik Farklı özellikli durumlar olarak( Göçler,Siber şiddet vb) Günün ihtiyaçlarına göre tedbirlerin alınmasını aktarmıştır.

İkinci gün yapılan sunumlarda Prof. Dr. Jocelyn Brown ve Dr. Stephanie L. Ali tarafından Çocuk İzlem Merkezi ve Çocuk Koruma Merkezi entegrasyonu, ailenin psikososyal açıdan değerlendirilmesi, adli görüşme prensipleri ve olgu örnekleri, çocuğun cinsel istismarına klinik ortamda yaklaşım ve kanıt toplama, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlarda tanı ve tedavi, tanıdan sonraki süreçte cinsel istismarın yönetimi, çocuk ve ailenin ruh sağlığı, tedavi yöntemleri konuşuldu.

Üçüncü gün Prof. Dr. Resmiye Oral ve Doç. Dr. Alice Swenson, Çocuk ihmaline yaklaşımda en iyi uygulamalar, hastane ortamında ceza gerektiren ihmallere nasıl cevap verilir? Birincil bakım verenler nasıl tepki verir? Bütüncül değerlendirme bir lüks değil doğru tanı için gereklidir, çocuk istismarı; kuşaklar arası aktarılan toksiktravma toprağında yeşeriyor, bütüncül aile değerlendirmesi nasıl yapılır? Poliklinik ortamda sağlığın sosyal belirleyicilerini tanına: SEEK Modeli, Multi disiplinler hastane temelli çocuk koruma programı, Fiziksel istismar olgularında kurumlar arası işbirliği gibi başlıklar altında bilgi aktarıldı.

Sempozyumun Prof. Dr. Resmiye Oral moderatorlüğünde gerçekleştirilen son gününde ise Prof. Dr. Figen Şahin, Prof. Dr. Betül Ulukol, Prof Dr. Tolga Dağlı ve Sağlık Bakanlığı Temsilcisi Psikolog Didem Yazıcı tarafından ÇİM ve ÇKM’ler; sistemler arası  iş birliği ve geliştirilmesi tartışıldı. Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Akçay, Prof. Dr. Ayşe Nuhoğlu, İstanbul Barosu temsilcisi Av. Aşkın Topuzoğlu ve Öğr. Gör. Hülya Türk tarafından hukuksal işleyiş ve sosyal hizmetler süreci ile ilgili bilgi verildi. Ayrıca Prof. Dr. Mehmet Akif İnanıcı ve Adli Psikolog Dr. Gül Alpar, müdahale yöntemleri ve değerlendirme süreçleri hakkında bilgilerini aktardı.

Editör: TE Bilisim