Başbakan Erdoğan, yeni anayasa çalışmalarının Mart ayına kadar bitirilmesini isterken Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda da hararetli tartışmalar yaşanmaya başladı. Partilerin üzerinde anlaşamadığı konulardan biri ise ‘vatandaşlık’ tanımı. AK Parti’nin vatandaşlık tanımı konusunda, tüm anayasalarda bulunan ‘Türk’ kavramı yerine ‘Türkiye vatandaşlığı’ ifadesini önerdi.

AK Parti’nin ‘Türkiye vatandaşlığı’ teklifine BDP’nin ise sıcak baktığı ifade edildi. Ancak CHP ve MHP ‘Türkiye vatandaşlığı’ tanımını düşünmüyor.

CHP’nin vatandaşlık tanımı konusunda “Türk vatandaşlığı”ile başladığı ancak sonra “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı”ifadesini benimsediği bildirildi. BDP ise hiçbir etnik kökene vurgu yapmayan bir vatandaşlık tanımı istiyor. MHP ise “Türk vatandaşlığı” kavramından geri adım atmıyor.

KİM HANGİ TANIMI İSTİYOR?

Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda kaleme alınan metinde partilerin vatandaşlık tanımı şu şekilde kayıtlara geçirildi:

AK Parti: (Başlık: Vatandaşlık)

Devlete vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı anne veya babanın çocuğu doğumla vatandaşlık kazanır. Vatandaşlık, kanunun gösterdiği şartlarla kazanılır ve ancak kanunda belirtilen hallerde kaybedilir. Hiç kimse vatandaşlıktan çıkarılamaz.

CHP: (Başlık: Vatandaşlık-Türk Vatandaşlığı)

Türk vatandaşlığı; dil, din, ırk, cinsiyet, etnik köken, siyasi düşünce, felsefi inanç, mezhep ve benzeri sebeplere bağlı olmaksızın herkesin eşitlik temelinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması anlamına gelir. Vatandaşlığın kazanılması ve kaybedilmesine dair usul ve esaslar kanunla düzenlenir. Vatana bağlılık ile bağdaşmayan eylemlerin mutlak biçimde zorunlu kıldığı haklı nedenler bulunmadıkça kimse vatandaşlıktan çıkarılamaz.

Zafer Partisi Ümraniye İlçe Teşkilatı şehit olan altı askerimiz için yürüyüş.. Zafer Partisi Ümraniye İlçe Teşkilatı şehit olan altı askerimiz için yürüyüş..

MHP: (Başlık: Türk Vatandaşlığı)

Türk devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk'tür. Türk vatandaşı babanın veya Türk vatandaşı ananın çocuğu Türk vatandaşıdır. Vatandaşlık temel bir haktır, kanunun gösterdiği şartlarla kazanılır ve ancak kanunda belirtilen hallerde kaybedilir. Hiçbir Türk, vatana bağlılıkla bağdaşmayan bir eylemde bulunmadıkça vatandaşlıktan çıkarılamaz.

BDP: (Başlık: Vatandaşlık)

Türkiye vatandaşlığının kazanılmasında, kullanılmasında ve kaybedilmesinde, dil, din, ırk, etnik köken, kültür, cinsiyet, cinsel yönelim ve benzeri farklılıklar gözetilemez. Vatandaşlığa ilişkin esaslar kanunla düzenlenir. Hiç kimse kendi isteği dışında vatandaşlıktan çıkarılamaz.

Editör: TE Bilisim