Eski ATO Başkanvekili Mehmet Aypek koruması tarafından öldürüldü Eski ATO Başkanvekili Mehmet Aypek koruması tarafından öldürüldü
 Türkçe sözlerden bir çoğu belirli olaylar, yaşanmışlıklara göre anlam kazanırlar. Bunlardan biri de '' yalaka '' sözcüğüdür. 

Yalaka kavramı günümüzdeki soyut anlamını nereden almıştır. ? Kısa bir anlatısı, öyküsü var. 

Anadolu'da çobanlar uzun süreli sürü yayımına, otarımına çıkacakları zaman belki aradan günler geçecektir. Bu günlere hazırlık olarak, sürüleri koruyan güçlü, işbilir, köyün yada sürünün iri gövdeli, atılgan, korkusuz olan köpeklerine son sürüleri uzun sürecek otarıma çıkmadan önce ödüllendirmek için onlara güzel bir şölen hazırlarlar. 

Bu şölen yal adı verilen besinlerine daha bir lezzet katmak üzere hazırlanan özel yaldır. Bu yallar köpeklerin özel bir yemek kabı olan '' yalak '' üzerine konur ve görevli olan bu köpekler bu yemeği yerler. 

Şimdi gelelim köyün, pısırık, çelimsiz, fırsatçı köpeklerine, tabi bunlar bu yemek şölenini izleyedursunlar, bir yandan da ezilerek, büzülerek, bekleşir, bu kahraman köpeklerin  payından bir şeyler almak isterler. Onların bu ezilip, büzülen hallerine acıyan sürü köpekleri bir miktar onlara bırakır. 

Bu köpeklerde bu kabı yalayarak, pırıl pırıl yaparlar. İşte Türk toplumunda '' yalaka '' sözcüğü, Türkçeye böyle kazanılmıştır. 

Siz siz olun kesinlikle bir çıkar uğruna yalakalık yapmayın. Ancak böylesi insanlarsılar az değildir.

Zafer Çağlar




Editör: TE Bilisim