Ukrayna, Oyunun Sonu Nedir? Bütün Bir Ülkenin Özelleştirilmesi Ukrayna, Oyunun Sonu Nedir? Bütün Bir Ülkenin Özelleştirilmesi
Hazar’ın statüsü ile ilgili kıyıdaş ülkeler arasında 20 yıldır devam eden görüşmelerde henüz somut bir netice alınmazken, taraflar Kazakistan’ın başkenti Astana’da gerçekleşen Hazar Beşlisi Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın verimli geçtiğini söyledi. Kazakistan Dışişleri Bakanı Erlan İdrisov, son görüşmenin verimli geçtiğini aktardı. İdrisov, Hazar Beşlisi Liderler Zirvesi’nin ise 2017 yılında Astana’da yapılacağını bildirdi.

Erlan İdrisov, dışişleri bakanlarının gelecek sene Hazar Beşlisi Liderler Zirvesi’nin Astana’da yapılmasını onayladığını ifade etti.
Toplantıya katılan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, mevkidaşlarıyla olumlu görüşmeler gerçekleştirdiklerini, Hazar’ın statüsüne ilişkin sözleşmenin 2017 yılının ilk yarısında imzalanabileceğini dile getirdi.

Bakanlar Toplantısı’nın oldukça verimli olduğunu ifade eden Lavrov, birçok meselede ilerlemeler kaydedildiğini açıkladı.
Hazar’a; Azerbaycan, Kazakistan, Rusya, Türkmenistan ve İran kıyıdaş ülkeler. SSBC’nin dağılmasından sonra kıyıdaş ülkeler başta Hazar’ın göl yada deniz mi konusunda ihtilaf yaşamışlarda. Bugüne kadar defalarca düzenlenen Hazar’a kıyıdaş ülkelerin liderler zirvesinde taraflar ortak bir zeminde buluşamadı. Sadece 2003 yılında Hazar Denizi çevre koruması alanında çerçeve anlaşma imzalanabildi.

Hazar’ın statüsü nedeniyle bazı uluslar arası enerji projeleri hayata geçirilemezken , kıyıdaş ülkeler Azerbaycan ve Türkmenistan arasında bazı petrol ve doğal gaz yataklarının paylaşımında sorunlar yaşanıyor.
Cihan

Editör: TE Bilisim