Kürtçe’nin İlginç Temelleri Kürtçe’nin İlginç Temelleri
 1980'li yıllarda köyden kente göçün meydana getirdiği sosyal problemlere çözüm olması hasebi ile köy odaları ruhu ve işlevini yansıtması nedeni ile hemşehri dernekleri çığ gibi açılmaya başladı. Başlangıçta siyaset üstü yapılar olan dernekler kültür yardımlaşma boyutu ile kentin kalabalıklarında kaybolan insanların yalnızlığını giderdi. O dernek gecelerinde saz söz aşıklar daha büyük bir iştah ve aşkla dinlenirdi. Zaman içinde otel kapılarını andırır insan dönüşü fırıldaklığı kendini hissettirmeye başladı.

Ahlak,edep, sosyal terbiyenin öğretildiği köy odalarının sosyal otokontrol görevi artık tarih olmuştu. Para pulu şöhreti makamı bulanlar uçuyor iki camii arasında beynamaz misali ne köylü ne şehirli giyim kuşan tarzı itibariye garip davranışlar kendini göstermeye başladı. Bu bocalama dönemi zaman içinde siyasal yalakalık siyasal değnekçilik meclis üyesi sıçrama ve atlama tahtası gibi özellikle iki parti üzerinde mezhepler üzerinden yoğunlaşarak hemşehri dernekleri adeta kolu kanadı kırık kuşa döndürülerek sadece cenazelerde kalabalık toplamaya dönüştü.

Cenaze sonrası ikramlar yıllarca Anadolu'da kederli aileye komşu yemek ikramları özellikle örnek olarak yaptığımız dernek yemek ikramları olarak 30 seneye yaklaşan uygulama ile geleneksel hale geldi.Şimdi artık yaşayan nerede ise tek gelenek cenaze kaldırma ve sonrasında yemek ve taziye ağırlamaları ile tabiri caizse cenaze kaldırma STK'ları haline geldi.

Diri iken bir araya gelemeyenler cenazelerde hatırı sayılır kalabalıklar toplamaya başladı. Yani hemşehriler özellikle köy derneklerinde en çok kalabalığı cenazelerde topluyorlar. Dernek kültürel aktiviteleri AKP ve CHP'nin siyasal arka bahçesi haline geldiği için hemşehrileri kucaklamaktan uzaklaştı.

Alevi yoğunluklu dernekler CHP diğerleri AKP'nin siyasal arpalığı haline geldi. Hatta derneklere yapılan yardımlarla tam bir arka bahçe haline geldiler. Artık dernekler için en fazla önem verilen hemşehri cenazeleri olarak kendini göstermeye başladı.

En iyi hemşehri dernekler için ölü hemşehridir çünkü en çok orada hemşehrilerinin yanında bulunuyorlar. Veyahutta arka bahçesi oldukları yemlendikleri partinin arkasında durmayı dernekçilik olarak ispatlama yarışı başlattılar. Siyaset kurumu bu STK'lardan elini çekmeden bu yapılar ayakta kalamaz. 

Sabri ŞENEL

Editör: TE Bilisim