Destici Kızdı.. ‘Atla Deve Değil ki’ Destici Kızdı.. ‘Atla Deve Değil ki’
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, kamu idarecilerinin sanayici ve yatırımcıyı koruması gerektiğini belirterek, "FIFA'nın Messi gibi Ronaldo gibi tekniği yüksek, yıldız oyuncuların korunmasını istediği gibi bizim de girişimcileri koruyup, kollamamız lazım. Türkiye'yi zenginleştiren, kalkındıran, istihdam yaratan da bizleriz. Çocuklarınıza iş verecek olan girişimcilerimiz. O yüzden koruyup, kollayın ki dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına ülkemizi sokalım." dedi.

Balıkesir Sanayi Odası (BSO) Rona Yırcalı Salonu'nda düzenlenen, ihracat, gelir ve kurumlar vergisinde dereceye girenler ile İstanbul Sanayi Odası'nca yapılan En büyük 500 Sanayi Kuruluşu arasında yer alan sanayiciler ödüllendirildi. Saat 14.00'da başlaması gereken ödül töreni, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'nun programının sarkması nedeniyle 1 saatlik gecikmeyle başladı. Tören, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, Balıkesir Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kula, Balıkesir Sanayi Odası Meclis Başkanı Rona Yırcalı, Balıkesir Belediye Başkanı İsmail Ok, milletvekilleri ve çok sayıda iş adamının katılımıyla gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende Balıkesir'in tanıtım filminin izlenmesiyle devam etti.

Daha sonra kürsüye çıkan Balıkesir Sanayi Odası (BSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kula, TOBB önderliğinde Türkiye çapında başlatılan zeytinyağı tanıtım grubuna, bölgeyi yakından ilgilendiren zeytinyağı tüketiminin artması için PR çalışmalarına destek verme kararı aldıklarını söyledi. Balıkesir'in zengin jeotermal kaynaklarının termal turizm yanında sağlık turizmiyle birlikte potansiyelini her geçen gün artırdığını belirten Kula, Balıkesir merkezde bulunan iki adet OSB'de de satılacak çok az parsel kaldığı bilgisini verdi.

Balıkesir'in ihracatının 2011 yılında 410 milyon dolara ulaştığını ifade eden Kula, bu yıl sonunda ise 450 milyon dolar olacağını bildirdi. Kula, işsizlik rakamların ise yüzde 7 ile Türkiye ortalamasının altında kaldığını kaydetti. Beyaz et sektörünün bölge için büyük önem taşıdığının altını çizen Ahmet Kula, sektörün ihracatta dünya fiyatlarıyla rekabet edememesinden yakındı.

    "İhracat potansiyelimiz var ama fiyatları tutturamıyoruz. Beyaz ete verilen ihracat desteği Türkiye'de 76 dolar/ton, AB'de ise 325 dolar/ton" diyen Kula, işletmelerin üzerindeki yüklerden de söz ederek, sorunlarına ilişkin çözüm istedi.

BSO Meclis Başkanı ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı ise gelişmiş ülkelerin, özellikle de AB ülkelerinin mali krizler ile boğuşurken, komşu coğrafyaların da halk hareketleri ile yeniden şekillendiğinin altını çizdi. Yırcalı, "Türkiye, isabetli politika ve yöntemleri ile bu istikrarsız dünyada büyümeyi ve kalkınmayı başarmaya devam ediyor." diye konuştu.

Türkiye'nin 2012-2013 Küresel Rekabet Gücü çalışması raporuna göre 16 ülkeyi geride bırakarak 59. sıradan 43. sıraya yerleştiği bilgisini veren Yırcalı, Türkiye ekonomisinin 2012 yılında iç tüketime dayalı değil, ihracata dayalı bir büyüme gerçekleştirdiğini anlattı. Rona Yırcalı, Türkiye'nin küresel rekabet puanındaki ve kredi notundaki artışın tesadüfi nedenlerden değil, siyasi otoritenin ve ekonomi yönetiminin bilinçli ve yetenekli planlama ve uygulaması ile gerçekleştiğini dile getirdi. Türkiye'nin 2023 yılı hedeflerine ulaşabilmesi için zorlu bir parkur bulunduğuna işaret eden Yırcalı, bu zorluğu kamu-özel sektör işbirliği ve ortak akıl ile aşabileceklerini sözlerine ekledi.

Balıkesir Sanayi Odası ödül töreninde konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise kamu idarecilerinin sanayici ve yatırımcıyı koruması gerektiğini vurguladı. FIFA’nın Messi gibi Ronaldo gibi tekniği yüksek, yıldız oyuncuların korunmasını istediği gibi bizim de girişimcilerin korunup, kollanması gerektiğine dikkat çekti.

    İnsanları tribünlere getirenin bu tip oyuncular olduğu için korunduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, “Bu ülkeyi zenginleştiren, kalkındıran, istihdam yaratan da bizleriz. Çocuklarınıza iş verecek olan girişimcilerimiz. O yüzden koruyup, kollayın ki dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına ülkemizi sokalım. dedi.

Hisarcıklıoğlu, TOBB’dan okul yaptırmasını isteyen BSO Başkanı Ahmet Kula’ya okul sözü verirken, bir okul da Balıkesirlilerin kendilerinin yapmasını istedi. Hisarcıklıoğlu, konuşmasında TOBB’un ve oda-borsaların faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Odaların ne iş yaptığı konusunda sorular geldiğini belirten Hisarcıklıoğlu, Türk Ticaret Kanunu’ndaki değişiklikleri örnek verdi. Kanun’da oda ve borsaların istediği değişiklik yapılmasa idi, iş dünyasının üzerine yıllık 6 milyar liralık bir yük bineceğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Bu yükün kaldırılması için 365 oda ve borsam çalıştı. Buna ilave olarak 18 hapis cezasının önüne geçildi. Eğer değişiklik yapılmasa idi her sanayici, tüccar muhakkak bir kez hapse girerdi diyebiliriz. Dükkanınızın, fabrikanızın mutlaka tabelası var. Bu tabela diyelim haberiniz olmadan düştü. Görmediniz. Cezası tam 73 bin liraydı. Ödeyemezseniz 730 gün hapis cezası vardı.” ifadesini kullandı.

Borçlar Kanunu üzerinde de çalışmaların devam ettiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, bankaya kredi almak için giden iş adamlarından eşinin de imzasını şart koşan düzenlemeyi eleştirerek, bu konunun düzelmesini istedi. Çek Kanunu’nda hapis cezasının kaldırılması konusuna da değinen Hisarcıklıoğlu, hapis cezasının kaldırılmasına tek şartla destek verdiklerini bildirdi. Bankaya gittiklerinde bankaların tüccarın, sanayicinin bütün geçmişini, ödemelerini gördüğünü hatırlatan Hisarcıklıoğlu, vadeli mal satışlarında da kendilerinin aynı şekilde bu bilgileri görmek istediklerinin altını çizdi. Hisarcıklıoğlu, “Bankalar topu taca atmazsa, bu sistem ayın 2’si itibariyle devreye girecek. Aslında vadeli alışverişlerde çekin yeri yok. Bu tarz çek kullanımı Türk icadı.” diye konuştu.

    "OKUL YAKANLARI KINAMAYANLARI LANETLİYORUM"

Perakende Yasası’na da değinen Hisarcıklıoğlu, sektörün herkesi tatmin eden bir düzenlemeye ihtiyacı olduğunu anlattı. Türkiye’nin kıdem tazminatı konusunda dünya şampiyonu olduğunun altını çizen Hisarcıklıoğlu, “Bizden sonra bu listede Portekiz geliyor. Mesela ABD’de kıdem tazminatı diye bir şey yok” diye konuştu. Hisarcıklıoğlu, kara gümrüklerinin modernizasyonu ile ihracatçının cebine 410 milyon lira koyduklarını açıklarken, “Bu modernizasyon işinden hem ihracatçı, hem devlet kazandı. Devlette yatırım için cebinden 250 milyon lira harcamazken, 90 milyon lira da vergi geliri elde etti.” dedi.

Terör örgütü tarafından Van'da TOBB tarafından yapılan bir okulun geçtiğimiz günlerde yakıldığını aktaran TOBB Başkanı, buna sert tepki gösterdi. Hisarcıklıoğlu, konuşmasına şöyle devam etti: "TOBB olarak Van'da bir ilköğretim okulu yapmıştık. 4 yıl önce de okulun kapasitesinin yükseltilmesini benden istediler. Ayrıca depreme karşı güçlendirmemizi istediler. Biz de bunları gerçekleştirdik. Ancak 20 gün önce çocuklarımızı eğitimden mahrum bırakacak şekilde okulumuzu yaktılar. Okulda Allah'a çok şükür can kaybı olmadı. Kendi insanına bu kadar ihanet edebilecek, gözü dönmüş olan bu okulları yakan herkesi lanetliyorum. Ayrıca daha da kızdığım nokta bin bir türlü bahane bulup bunlar yapanları kınamayanları da lanetliyorum. Esas yakan kadar bunu lanetlemiyorsan esas problem orada başlıyor. TOBB olarak karar aldık, oraya Fen Lisesi yapacağız." açıklamasında bulundu.

Balıkesir Valisi Ahmet Turhan ise yaptığı kısa konuşmada ülkemizin sorunlarının temelinde eğitimde yaşanan eksiklik olduğuna işaret etti. Önümüzdeki 10 yılın Türkiye için önemli bir süreç olduğunu aktaran Vali Turhan, Balıkesir'in ekonomik göstergeleri hakkında bilgiler verdi.

Konuşmaların ardından sanayicilere ödülleri verildi. TOBB Başkanı ve beraberindekiler Susurluk ilçesine geçti.

Editör: TE Bilisim