Kobani kararları sonrasında Meclis’te ortalık karıştı Kobani kararları sonrasında Meclis’te ortalık karıştı
Türk Eğitim Sen üyeleri, hükümetin eğitim alanında yaptığı 6528 sayılı kanun ve kanun hükmündeki kararnameleri protesto etti. Grup, düzenlemenin iptali için topladıkları dilekçeleri Anayasa Mahkemesi’ne posta yoluyla gönderdi.

Sirkeci PTT merkezi önünde toplanan Türk Eğitim Sen üyesi bir grup, ‘Kıyım, sürgün, işkence, işte AKP’, ‘Hükümet elini okulumdan çek’ diye sloganlar attı. Grup adına yapılan açıklamayı Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen İstanbul İl Başkanı Hanefi Bostan okudu.

6528 sayılı Kanun, Milli Eğitim Temel Kanunu ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişikliğe gidildiğini belirten Bostan, “Yeni düzenlemeler, anayasamızda yer alan hukuk devleti ilkesi ve hakkaniyet anlayışı ile bağdaşmıyor. Yeni düzenlemelerle kazanılmış haklar yok sayılarak tamamen keyfi bir yönetici atama sistemi getiriliyor.

Değerlendirmelerde, başarı, bilgi, tecrübe hiç önemsenmemiş; adam kayırma, emek hırsızlığı, usulsüzlük, kişiye özel puanlamalar ve gayri ciddilik söz konusu olmuştur. Bu şekilde 8 bin civarında yönetici bertaraf edilmiştir. Örneğin; İstanbul ilinde her biri 5 kişiden oluşan 9 sınav komisyonunda görev alan 45 kişiden 44’ü Eğitim Bir-Sen isimli hükümete yakın sendika üyesidir. Mesela; İstanbul ilinde mülakattan 100 puan verilen 83 kişinin tamamı Eğitim Bir-Sen’in yönetici ve temsilcileridir. 80 ve üzeri puan verilenlerin yüzde 98’i de Eğitim Bir-Sen üyeleridir. Karaman’da 85 ve üzeri puan alanların tamamı yine aynı sendika üyesidir. Bunun gibi yüzlerce örnek sıralanabilir.” dedi.

MAHKEME KARARI SABIRSIZLIKLA BEKLENMEKTEDİR

Yeni Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Kanunu ile 73 bini okul yönetici olmak üzere toplam 76 bin yöneticinin ünvanları ve sosyal statülerinin yok sayıldığını ifade eden Bostan, “Yüksek Mahkemenizin, hiçbir adalet ve vicdan anlayışı ile bağdaşmayan bu kanun hakkında vereceği kararda da aynı kararlılıkla hukuksuzluğa bir an önce dur demesi eğitim camiamız tarafından sabırsızlıkla beklenmektedir. Çünkü geçirilen her gün, eğitim camiamızdaki huzuru dolayısıyla öğrencilerimizin başarısını doğrudan olumsuz etkileyen telafisi mümkün olmayacak tahribatlara neden olmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Grup yapılan basın açıklamasının ardından düzenlemelerin iptali için toplanan imzalı dilekçeleri postaneden Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’na gönderdi.

Editör: TE Bilisim