Ukrayna, Oyunun Sonu Nedir? Bütün Bir Ülkenin Özelleştirilmesi Ukrayna, Oyunun Sonu Nedir? Bütün Bir Ülkenin Özelleştirilmesi
Senegalliler, "Gamu" olarak adlandırılan Mevlid Kandili'ni her yıl başkentten 90 km uzakta Tivaoune şehrinde kutluyor. Maddi zorluklara ve uzun süren yolculuğa rağmen Senegal'in her yanından bu yıl 3 milyon kişi, Gamu etkinliklerine katılmak için Tivaoune'ye akın etti. Kandil günü ülkede resmi tatil ilan edildi.

Hz. Muhammed'in doğum gününü kutlamak isteyen halk, yoğun araç trafiği sebebiyle Tivaoune'ye uzun zaman alan bir yolculuk yapıyor. Tidjanes olarak adlandırılan Ticani tarikatının organize ettiği etkinlik hazırlıkları Cumartesi başlıyor. Senegal'de Mevlid Kandili, çoğu İslam ülkesinde olduğu gibi Türkiye’den bir gün sonra kutlanıyor. Cumartesiyi Pazara bağlayan gece başlayan Mevlid Kandili, Pazar öğlen saatlerinde sona eriyor.

Bu yıl Mevlid kandilinin 113’ci kez kutlandığı Tivaoune şehrinin Senegalliler için ayrı bir yeri var. Fransız yönetimi zamanında ülkede çoğunluk nüfusa sahip Müslümanlar, ilk Mevlid kandilini Tivaoune'de organize etti. Organizasyonu şehir halkı finanse etti. Şehir, bu sebeple Senegallilerce ayrı bir öneme sahip ve kandili bu şehirde geçirmek bir gelenek haline gelmiş.

Mevlid Kandili için Dakar’dan gelen İbrahima Diop, "Böyle önemli bir günde burada kardeşlerimle Efendimizi anmaktan çok mutluyum. Allah’a binlerce şükür olsun ki Efendimizi burada kardeşçe anıyoruz." dedi.

Mamadou Sow, "Hz. Muhammed’in de çağrıda bulunduğu sevgi ve hoşgörüyü hayatımızın merkezine koymalıyız. Buradaki kutlamaya katılanlar dünyevi her şeyi geride bırakarak burada sadece Efendimizi anıyor. Bu programa katılabilmek için çok uzun bir yolculuk geçirdim. Elhamdülillah mutluyum. Herkesi burasını görmeye davet ediyorum." şeklinde konuştu.

Kandil için gelenler aralarındaki her türlü toplumsal farkı ortadan kaldırmak için beyazlar giyiyor ve bu şekilde dualar ediyor. Düzenlenen programda Kur’an-ı Kerim okundu, ilahiler söyledi. Cami meydanı ise coşkulu kutlamalara sahne oldu. Kandil dolayısıyla farklı şehirlerden gelenlere ve dar gelirlilere yemek dağıtıldı.

Sokaklarda satıcıların tütsü kokuları ise ortama ve geceye ayrı bir renk kattı. Seccadelerin yetersiz kaldığı için büyük boy kalın kâğıtlar satıldı.

Editör: TE Bilisim