Whatsapp üzerinden vatan savunması! Whatsapp üzerinden vatan savunması!
Iğdır Valisi Ahmet Pek, Türkiye'nin 3 ülkeye sınırı olan tek ilinin Iğdır olduğunu söyledi. Vali Ahmet Pek, Ağrı Dağı'nın yüzölçümünün yüzde 65'ninin Iğdır sınırlı içinde bulunmasına rağmen Iğdır'ın Ağrı Dağı ile birlikte anılmamasını da tanıtımdaki eksikliğe bağladı ve ilin tanıtımı için herkesin elini taşın altına koymasını istedi

Iğdır'ı daha iyi tanıtmak için Valilik Toplantı Salonunda gerçekleşen toplantıya; Vali Ahmet Pek, İl Kültür ve Turizm Müdürü Osman Engindeniz ve kentteki yerel ve ulusal basın temsilcileri katıldı.
Iğdır’ın tanıtımının eksik olduğuna vurgu yapan Vali Pek, bu nedenle kentin tanıtımının yapılması için herkesin elinin taşının altına koyması gerektiğini belirtti.
Pek, “Iğdır, kurum ve kuruluşlarıyla, sivil toplum örgütleriyle, basınıyla kısacası herkesin üzerine düşen görevi yaparsa Iğdır'ımızı en iyi şekilde tanıtırız. Sonuçta burası hepimizin yaşadığı bir yerdir. Yaşadığımız yeri daha fazla benimseme, kültürel değerlerine sahip çıkma hepimize düşen görevdir” dedi.

“IĞDIR ÜÇ ÜLKEYE SINIR OLMA AVANTAJI VAR”
Iğdır’ın herkesin bildiği gibi Türkiye’nin en doğusunda bulunan, üç ülkeye sınırı olan bir il olduğuna dikkat çeken Pek, “Bu özelliğiyle Türkiye’nin tek ilidir. Ancak bu noktada sorulması gereken bir soru var. Bu üç ülkeye sınır olmanın Iğdır’a ne faydası var? Bir faydası olmadıktan sonra değil üç, on beş ülkeye de sınırın olsa bu hiçbir anlam ifade etmiyor. Sınır ili olmanın şehrimize hangi konuda katkı sağlayabiliyoruz bunu düşünmemiz gerekiyor. Fayda hesabıyla düşündüğümüz zaman eğer bu sınırlar bize ekonomik ve kültürel olarak bir dönüşü varsa o zaman bize bir faydası vardır. Eğer hiçbir faydası yoksa hiçbir anlam ifade etmez. Peki biz faydalanıyor muyuz? Evet faydalanıyoruz. Şu anda Nahçıvan ve İran’dan gelen insanlar buradan alışveriş yapıyor. Iğdır günlük ticaretimizin çoğu bu yerlerden gelen insanlar tarafından yürüyor. Aksi takdirde Iğdır nüfusu itibariyle belli bir pazar ifade etmiyor. Bu noktada bu ülkelerden ticaret bakımından faydalanıyoruz” şeklinde konuştu.

“SİZİN VARLIĞINIZ KENDİNİZ TANITTIĞINIZ KADARDIR”
Türkiye genelinde Iğdır’ın yeterli anlamda tanınmadığını savunan Vali Pek, “Sizin varlığınız kendiniz kendinizi tanıttığınız kadardır. Şu soruyu kendimize sormamız lazım; kültürümüzü ne kadar biliyorlar? Bizim mevcut değerlerimizden ve imkanlarımızdan diğer bölgelerdeki insanlar haberdarlar mı? Kapasitemiz ve değerlerimiz ne kadar büyük olursa olsun diğer bölgedeki insanlar ancak bizim onlara verdiğimiz kadarını anlayabilirler. Kumaşınızın kaliteli olması önemli değildir. Terzinin o kumaştan nasıl bir elbise diktiği önemlidir. Iğdır’ı bilmeyen Türkiye’de bir sürü insan var. Bilen insan az. Çünkü biz hiçbir değerimizi yeteri kadar tanıtmamışız. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nden arkadaşlar geçenlerde turizm fuarına katıldılar. Orada yaşanan bir olayla ilgili bana bir anekdot aktardılar. Arka fonda Ağrı Dağı ile beraber Iğdır’ın bir resmi çekilmiş. Orada fuarı gezenler bizim görevlilere 'niçin photoshop yapıp arka plana Ağrı Dağı'nı koydunuz?' diye sormuşlar. Adamlar Ağrı Dağı'nın Iğdır ile bağlantısını bilmiyorlar. Halbuki Iğdır Ağrı Dağının eteğine kurulan bir ildir ve Ağrı Dağı'nın yüzölçümü olarak yüzde 65’i Iğdır sınırındadır. Bunu burada yaşayan biliyor. Sizin varlığınız ancak tanıttığınız kadardır. Kendimizi tanıtamamışsak yoksunuz demektir.” dedi.

Editör: TE Bilisim