Iğdır’a ait geleneksel ürünler Iğdır’a ait geleneksel ürünler
Iğdır’ın Karakoyunlu ilçesinde ‘ Kaçak avcılığı önleme ve biyolojik tür çeşitlerini koruma’ konulu toplantı düzenlendi.

Karakoyunlu Kaymakamlığı'nda yapılan toplantıda Orman ve Su İşleri İl Şube Müdürü Mete Türkoğlu, köy muhtarlarına Iğdır’daki kaçak avcılığı önleme ve biyolojik tür çeşitlerimizi korumaya yönelik bilgilendirme yaptı. Yaşadığımız coğrafyanın diğer yerlere göre farklı bir habitat biyoçeşitlilik ve ekosistem çeşitliliğine sahip olduğuna dikkat çeken Türkoğlu, “Türkiye’deki 12 civarında çiçekli bitki, 132 memeli hayvan, 106 sürüngen hayvan, 460 kuş türü ve 345 balık türünün bulunmaktadır. 12 bin civarın ki bitki türümüzün yaklaşık 3 bin 800’ü endemiktir. Tüm Avrupa’nın çiçekli bitki varlığı 12 bin civarındadır. Bu da yurt dışından gelip ya da halka para karşılığı hayvan ya da bitki toplatılarak doğal zenginliğimiz ucuz fiyatlarla yurt dışına satılıyor. Orada ilaç ya da kullanıma yönelik işlendikten sonra pahalı olarak tekrar bize ithal ediliyor. Yüzyıllar önce Hollanda’ya kaçırılan meşhur lalelerimizden Hollanda’nın elde ettiği gelirin azımsanmayacak rakam. ABD, ülkemizdeki yabani buğdaylardan hastalıklara dayanıklılık genlerini alıp kendi bitkilerine aktararak geliştiriyor. Biyolojik, genetik kaynaklarımız üzerindeki hakkımızı yeniliyor.” dedi.

Türkoğlu, Merkez Av Komisyon Kararları ve 4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanunu'nun 20. maddesine göre; yasal avcılık, avlanma vakit ve günleri, avlanma limitleri, avlanma yapılabilecek alanlar, avlanmada kullanılabilecek avlanma araç gereçleri ve her yıl bakanlık tarafından avlanma sezonu başlamadan önce il ve ilçelerde alınan tedbirlerle ilgili de bilgi verdi.

Toplantı sonunda Türkoğlu, muhtarlara ve kır bekçilerine; Iğdır’daki hayvan ya da bitki toplayıcılarını en yakın güvenlik birimlerine ya da Orman Su ve İşleri İl Müdürlüğüne bildirmeleri gerektiği konunda uyarıda bulundu.

Editör: TE Bilisim