Ekmeleddin İhsanoğlu: 2014’te bana teklif MHP’den geldi, ‘Çatı aday’ işinin mimarı Bahçeli’dir Ekmeleddin İhsanoğlu: 2014’te bana teklif MHP’den geldi, ‘Çatı aday’ işinin mimarı Bahçeli’dir
Suriye'nin birçok bölgesinden IŞİD'den kaçarak Türkiye’ye gelen Ezidiler yaşadıklarını anlatırken gözyaşlarına hakim olamıyor. Batman’a gelen ve belediyenin açtığı tesislerde kalan çoğu kadın ve çocuklardan oluşan yaklaşık 300 Ezidi, IŞİD terörünün bir an önce yurtlarını terk etmesi için dua ediyor.

Yaşanan savaşın en çok kadın ve çocukları etkilediği görülüyor. Belediyenin açtığı tesislerde kalan kadınların birçoğu savaşta kocalarını, çocukların birçoğu ise babalarını kaybetmiş. Tesislerde kalan kadınlar yaşadıklarını gazetecilere anlatırken gözyaşlarına hakim olamayıp, onlara bu durumu yaşatan IŞİD'e lanet yağdırıyor.

Yaşanan savaşta kocasını ve çocuklarını kaybeden Fatima Derzan, Türkçe bilmediği için yaşadıklarını Kürtçe anlattı. IŞİD terörünün kocasını gözünün önünde öldürdüğünü ve yaşananların kendisini olumsuz etkilediğini belirten Derzan, "IŞİD bizi kocasız, çocuklarımızı babasız bıraktı. Biz Şengal’de 1 hafta boyunca savaşın ortasında kaldık. Yaşanan savaş birçok akrabamızın ölüme neden olurken birçok kadın ise IŞİD örgütü tarafından rehin alındı. Dünya bizim sesimize kulak vermedi. Buraya zor durumlarda geldik. Şu an burada kalan birçok kadın kocasız, birçok çocuk ise babasız. Hayat mücadelesi veriyor." dedi.

'EŞLERİMİZ GÖZÜMÜZÜN ÖNÜNDE ÖLDÜRÜLDÜ'

Ezidi kadınlardan Asmar Erdir ise birçok kadının IŞİD tarafından rehin alındığını ve köle olarak kullanıldığını belirterek, yaşadıkları zorlukları hayatları boyunca unutamayacklarını söyledi.

Kadınların köle gibi kullanıldığını ifade eden Erdir, "Kocalarımız ve erkek çocuklarımız gözümüzün önünde vahşice öldürüldü. Biz bunları gözümüzle gördük. Ama kimse bizim sesimize kulak vermedi. Yaşadıklarımızı sadece Allah bilir. Biz şimdilik buradayız ancak hergün dua ediyoruz. Bize yapılan bu zulmün bir gün bitmesini bekliyoruz." şeklinde konuştu.

'39 AİLE 3 KATLI TESİSTE KALIYOR'

Batman’a yerleşen yaklaşık 39 aile günlük ihtiyaçlarını kısıt imkanlarla yerine getirmeye çalışıyor. Banyo ve temizlik konusunda sorun yaşayan Ezidiler çamaşırlarını elde leğende yıkayıp tesislerin bahçesinde bulunan ağaçlara asıyor. Erkekler kendi saç tıraşlarını aldıkları makinelerle kendileri yapıyor. Gazetecilere konuşan Ezidiler, birçok ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını ve hayatın bu şekilde zor yaşandığını dile getirdi.

İnsan Hakları Derneği Batman Şube Görevlisi Abdullah Mehmetoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, tesislerde Ezidilerin zor şartlar altına yaşadıklarını belirterek, onların çektikleri zorluklara her gün şahitlik ettiğini dile getirdi. Dünya devletlerinin Ezidilerin sesine kulak vermediğini ve yaşadıklarını görmek istemediklerini ifade eden Memeyoğlu, "Burada birçok kadın ve çocuk var. Kadınların birçoğu kocasız, çocuklar ise babasızdır. Ben her gün burada onların yaşadıklarına şahit oluyorum. Şartlar çok da iyi değil hatta içler acısı durumlar var. Bunları herkesin görmesi gerektiğine inanıyorum. Medya bu durumu çok gündeme getirmiyor. Kulağını kimse tıkamasın ve bu insanların yaşadıklarını görsün." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın IŞİD konusundaki tavrına tepki gösteren Memetoğlu, "Bir de Ezidilere destek olduğunu söylüyor. Bırak, IŞİD’e destek olmasın, başka bir şey istemiyoruz. Bu insanların canını yakan insanlara destek olan birini sevemeyiz." ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim