Müslümanların faiz sorunu Müslümanların faiz sorunu
Japonya'nın müstakbel başbakanı Şinzo Abe'nin Merkez Bankası'na yaptığı baskı sonuç verdi. Merkez Bankası bugün yaptığı toplantıda para politikasında gevşemeye giderken enflasyon oranının yıllık yüzde 2 olarak hedeflenmesi yönünde çalışmalara başladı.

Japonya'da geçen hafta yapılan erken genel seçimleri kazanan Liberal Demokrasi Partisi (LDP) Genel Başkanı Abe, önceliğini ekonomiye vereceğini ilan ederek ilk iş olarak Merkez Bankası Başkanı Masaaki Şirakava ile parti merkezinde görüştü. Görüşme sonrası iş dünyasının ağır toplarıyla bir araya gelen Abe, para politikasında gevşemeye gidileceğini yüzde 2'lik enflasyon hedefinin belirleneceğini söyledi. Bu kritik görüşmenin ardından Merkez Bankası iki günlük görüşmelerine başladı. Bugün biten görüşme sonrası açıklama yapan Merkez Bankası, faiz oranlarını değiştirmeyerek yüzde 0-0.10 seviyesinde tutarken, varlık alım ve kredi programını 10 trilyon Yen artırarak 101 trilyon Yen seviyesine çıkarma kararı aldı. Merkez Bankası ayrıca enflasyon hedefinin belirlenmesine yönelik ocak ayında toplantısında belirlemesi bekleniyor.

Dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi olan Japonya'nın ekonomisi kötü sinyaller veriyordu. Küresel ekonomik kriz ve Çin ile ada krizi yaşayan Tokyo'nun dış ticareti düşmüştü. Ayrıca uluslararası piyasalarda güçlü seyreden Yen de dış ticarete sekte vuruyordu. Şinzo Abe, para biriminin değerinin düşürülmesi ve enflasyon hedefinin yüzde 2'ye çekilmesini hedefliyordu.

KALKINMA BAKANLIĞI KURULUYOR
LDP lideri Abe, hükümetini kurma çalışmalarını da sürdürüyor. Abe, meclisin özel oturum yapacağı 26 Aralık'ta kabinesini de açıklamayı hedefliyor. Japon basınına sızan bilgilere göre, Şinzo Abe yeni kabinesinde kalkınma bakanlığı kurmayı hedefliyor. Bu bakanlığın başına da LDP'nin üst düzey isimlerinden Akira Amari'ye vereceği belirtiliyor. Ekonomi bakanlığını da eski başbakanlardan Taro Aso'yu getireceği ifade ediliyor.

Editör: TE Bilisim