Afganistan Dernekleri Başkanı aday oldu… Mültecilere ‘birleşin’ çağrısı yaptı Afganistan Dernekleri Başkanı aday oldu… Mültecilere ‘birleşin’ çağrısı yaptı
Pakistan'da mülteci olarak yaşayıp daha sonra ülkesine dönen ve Afganistan’ın farklı vilayetlerinde savaş ve doğal afetlerden kaçan Afganlıların, başkent Kabil'deki yaşam mücadelesi yürekleri burkuyor. Kışın soğuğunda bebek ve çocuklarıyla hayatlarını sürdürmeye çalışan Afganlılar, oturdukları derme çatma çadırlarda kendilerine uzanacak yardım elini bekliyor.

Afganistan’daki huzursuzluk, savaş ve doğal afetlerden etkilenen ve ülkedeki savaştan dolayı Pakistan'a göç eden daha sonra ise ülkesine dönen yüzlerce Afganlı, başkent Kabil’deki kamplara sığındı. Kışın bastırmasıyla daha da zor hale gelen kamplardaki Afganlılardan kimi kâğıt toplayarak ailesini geçinmesini sağlarken, kimileri ise çöplerdeki yiyecekleri toplayarak gıda ihtiyacını karşılamaya çalışıyor.

Kabil'deki kampta yaşayan Ahmet Şah, Cihan Haber Ajansı’na yaşadığı yerlerdeki sıkıntıları dile getirdi. 50 ailelik kampın vekili olduğunu aktaran Şah, temel ihtiyaçlarını bile karşılayamadıklarını şöyle anlattı: "Ne içecek su, ne sağlık ocağı ve ne de çocukların eğitim alacakları bir yer var. Her şeyden mahrumuz. Bölgedeki savaşlar nedeniyle Pakistan’da mülteci olduk. Pakistan’da çalışıyordum ve çocuklarımın ekmek parasını kazanabiliyordum. Afganistan hükümeti, Pakistan’daki mültecilerin ülkelerine dönmeleri gerektiğini söyleyince biz de ülkemize döndük. Ama maalesef kimse bize sahip çıkmadı. Hayatta tutunmak mecburiyetindeyiz ve böylece zor şartlar altında yaşam mücadelesi veriyoruz."

ANNE-BABAMIZ OLAN DEVLET BİZE SAHİP ÇIKSIN

Mültecilerin sıkıntılarına cevap aramak için hergün kapı kapı devlet kurumlarını gezdiği halde olumlu bir cevap alamadığına dikkat çeken Ahmet Şah, devletten kendilerine oturacak yer ve iş imkânı sağlamasını istedi. Ahmet Şah, "İşsizlikten dolayı birçok genç, ülkeyi terk etmek zorunda kaldı. Ülkeye geldiğimizden bu yana ne oturacak yerimiz, ne de çalışacak mekânımız var. Devlet ve bölgedeki kişiler, bizlerin bu halini görmüyor. Bölgede inşaat olacağını söylüyor ve burayı terk etmemizi istiyorlar." ifadelerini kullandı.

Kendilerinin şu an bulundukları yerden çıkmaları halinde gidecekleri bir yerleri olmadığına dikkat çeken Şah, kendilerine uzanacak yardım elini beklediklerini ifade etti. Şah, devlet ve yetkililere şu sözlerle yardım çağrısında bulundu: "Bizi buradan da kovsalar nereye gidelim? Devlet bizim annemiz, babamız. Bize sahip çıkması gerekiyor. Biz de beşeriz. Bu toprakların insanlarıyız."

HAYATIMIZ BİR ÇADIRDAN İBARET

Kalabalık bir aile olmalarına rağmen tek çadır altında yaşadıklarını altını çizen Sertaç isimli genç ise yağmur yağdığında kurdukları çadırın içine suyun ve çamurun girdiğini söyledi. Sertaç yaşadıkları sıkıntıları şöyle dile getirdi: "Çamurlar içinde bir hayat yaşıyoruz. Çocukların kışlık kıyafetleri, ayakkabıları yok. Tüm hayatımız bir çadırdan ibaret."

KAMPLARDA BİR MİLYON VATANDAŞ YAŞIYOR

Afganistan Mültecileri Bakanlığı'nın son verilerine göre ülke genelindeki kamplarda, yaklaşık bir milyon vatandaş zor şartlar altında yaşam mücadelesi veriyor. Kamplardaki vatandaşların çoğunluğu bölgedeki savaş ve doğal afetler nedeniyle evlerini terk etme mecburiyetinde kalan Helmand, Nangarhar, Kunduz, Tahar, Belh ve Badahşan vilayetlerinden gelenler oluşturuyor. Başkent Kabil’de ise yaklaşık 8 bin aile toplam 52 bölgede kurulan çadırlarda kendilerine uzanacak yardım elini bekliyor.

Editör: TE Bilisim