Tüketim toplumunun ve metropollerin en büyük sorunlarından biri atıklar. Belediyeler bu sorun için büyük çaba sarf etse de vatandaşların da bu konuda duyarlı ve bilinçli olması gerekiyor. Vatandaşlar kullandıkları ürünlerin çöp değil geri dönüştürülebilir atıklar olduğunun bilincinde olmalı ve geri dönüştürülebilir atıklarla ilgili kampanyaları desteklemeli.

            Özellikle cam, plastik, elektronik atık ve yağ gibi maddelerin doğaya karışması yıllar alıyor ve bu atıklar hem doğrudan hem de dolaylı olarak hepimizi tehdit ediyor. Bu tehlikeli konuya uzmanlar, belediyeler ve sivil toplum kuruluşları defalarca dikkat çekse de geri dönüştürülen atıkların oranı tüm atıklara göre istenilen düzeyde değil.

            Geri dönüştürülebilir atıkların oranını artırmak ve vatandaşlara bu konuda daha iyi hizmet sunabilmek için Kadıköy Belediyesi “Atık Getirme Noktalarımız” adlı mobil bir uygulama başlattı. İlk kez Kadıköy Belediyesi’nin başlattığı bu farkındalık ile akıllı telefonlara yüklenen bir uygulama üzerinden en yakın atık getirme noktası öğrenilebiliyor.

Akıllı telefonlara IOS ya da Android sistem üzerinden kolayca yüklenebilen “Atık Getirme Noktalarımız” ücretsiz uygulaması ile navigasyon üzerinden en yakın atık dönüşüm noktası tespit ediliyor. Böylece cam, plastik, elektronik ve yağ gibi atıklar hızlıca ve zahmetsizce geri dönüşüme kazandırılıyor.

Kadıköy Belediyesi’nin ilk kez başlattığı bu uygulama şimdiye dek çok olumlu sonuçlar vermiş. Belediye, şimdilik sınırlı sayıda mahallede yer alan atık getirme noktalarının yaygınlaştırılması ve bu uygulamanın tüm Kadıköy bölgesini kapsaması yönünde çalışmalar yapıyor.

Bu güzel belediyecilik anlayışının tüm belediyelere örnek olması ve daha yaşanabilir bir Türkiye ve daha yaşanabilir bir dünya için tüm belediyelerin üzerine düşeni yapması dileğiyle…