“Sabri Şenel: Trabzon’dan Gelen Dost Ziyareti, Geleneksel Değerlere Saygının İfadesi” “Sabri Şenel: Trabzon’dan Gelen Dost Ziyareti, Geleneksel Değerlere Saygının İfadesi”
Karadeniz yurdumuzun kuzeyinde doğudan batıya birçok şehrimize kıyısı olan denizimiz... Ancak bilinçsiz avlanma küresel ısınma , hidroelektrik santralleri , denize atılan çöpler ve arıtılarak veya arıtılmadan denize dökülen kentsel atık sular karadenizin ekosistemini olumsuz etkiliyor.

Kalkan , ıstakoz, karides ve kırlangıç , çipura gibi birçok balık türü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya Karadenizde biyolojik çeşitlilik açısından durum gayet ciddi durumda.

Karadeniz eko sistemine verilen zarar büyük ölçüde insan kaynaklı , Balık türlerinin yok olmasında en önemli etken yanlış av yöntemi tercihi. Ayrıca deniz kirliliğide gözle göremediğimiz , ancak soframızda tükettiğimiz büyük balıklara yem olan küçük balık türlerinide yok ediyor.

Biliçsiz avlanma sonucu çok balık tutarak zengin olduğunu düşünen balıkçı aynı zamanda gelecekte balık bulamamasına yol açacak bir fitili ateşliyor. Karadenizli balıkçının en büyük zevki karadenizin o azgın dalgalarıyla savaşarak emeğiyle tuttuğu balığı yemekken artık bu zevkten mahrum kalabilir.

Bu durum nasıl değişebilir.En azından işin balıkçılıkla ilgili kısmı şu: "Balıkçılığı bir meslek olarak görerek balıkçılık eğitimi verilmesi ve sertifikalı eğitimli balıkçıların bu işi yapması" Kirlilikle ilgili çözüm ise tamamen hükümetin çevreci bir yaklaşımla bu konuya yaklaşması ve özellikle atıksu deşarjlarının engellenmesidir.
Editör: TE Bilisim