Yeni Anayasa devleti yıkmaksa ne yapmalı? Yeni Anayasa devleti yıkmaksa ne yapmalı?
Ankara Giyim Sanayicileri Derneği (AGSD) Başkanı Canip Karakuş, cari açıkta turizmin boşluğunu doldurmak için en önemli alternatifin hazır giyim sektörü olduğunu söyledi.

Ankara Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Canip Karakuş, Türkiye’de cari açığın ilacı olarak tanımlanan turizmin, yaşanan krizin ardından Rusya’nın koyduğu ambargo ve güvenlik konusundaki global endişelerin etkisiyle darboğaza girdiğini ifade etti. Karakuş, “Hazır giyim sektörü olarak 2016’nın ilk çeyreğinde iyi bir ivme yakalamış durumdayız. İhracat verilerindeki artış eğiliminin sürmesi halinde hazır giyim sektörü, cari açıkta turizmin boşluğunu doldurmak için ciddi bir alternatif olacaktır” dedi. İhracat beklentilerinin Rusya ile yaşanan krizin ardından olumsuz yönde geliştiğini aktaran Karakuş, “Hazır giyim ihracatçıları, Rusya krizini alternatif pazarlara yönelerek çözdü. Özellikle Avrupa Birliği ve Ortadoğu ülkelerinde yükselen taleple ihracattaki durgunluk kırılarak, küresel pazarda Türk mallarına olan talep yükselme trendine girdi” diye konuştu.

Hazır giyimin ülke ekonomisinin emniyet sübabı olduğunu dile getiren Karakuş, şöyle konuştu: “Hazır giyim sektörü hem Türkiye ekonomisi içindeki hem de rekabet ettiği pazarlardaki ağırlığını arttırarak koruyor. Yüksek faiz gibi ciddi sorunlarımız olmasına rağmen kesinlikle bir toparlanma ve gelişim süreci içindeyiz. İlk üç ayın rakamlarına göre Ankara’nın hazır giyim ihracatı geçen yıla kıyasla yüzde 102 oranında artış sağlarken, Türkiye genelindeki hazır giyim ihracatında yüzde 8’lik bir artış var.”

Sezon ortalarına doğru daha öngörülebilir tahminlerde bulunulabileceğini kaydeden Karakuş şunları kaydetti: “2016 yılının ilk aylarından itibaren, güvenlikle ilgili endişeler ve Rusya ile yaşanan gerilim nedeniyle cari açığı kapatmada en önemli kaynak olan turizmde büyük bir daralma beklentisi var. Bu yıl, 36 ile 40 milyar dolar aralığında çıkması beklenen cari açıkta, turizmin boşluğunu doldurmada ihracatta lokomotif sektör olan hazır giyimin en önemli alternatif olacağı kanaatindeyim.”

Cihan

Editör: TE Bilisim