Kürtçe’nin İlginç Temelleri Kürtçe’nin İlginç Temelleri
Tarihi mekanları ile öne çıkan Kilis tarihi konakları ile de dikkat çekiyor. Bunlardan biri de uzun yıllar Kaymakam Konağı olarak kullanılan ve Mustafa Kemal Atatürk’ün 28 Ekim 1918’de Kurtuluş Savaşı sırasında Kilis’e geldiğinde bir gece kaldığı Kilis Konağı. Bugünlerde restore edilerek turizme kazandırılan tarihi konak, yurt içi ve dışından birçok kişiyi ağırlıyor.

Konağın işletmeciliğini yapan Durmuş Gözalan, yaptığı açıklamada, “Bu konağın geçmişi yaklaşık 200 yıla dayanıyor. Konağın Ermeniler tarafından yapıldığı söyleniyor. Cumhuriyet kurulduktan sonra Kaymakam Konağı olarak kullanılmaya başlanmış ve 1975 yılına kadar Kaymakam Konağı olarak hizmet vermiş. Daha sonra özelleştirilen konak uzun yıllar kullanılmamış. Biz burayı aldığımızda adeta bir harabeydi. Daha sonra restorasyon çalışması yaptık ve hizmet vermeye başladık. İnşallah Kilis’e güzel bir yer kazandırmış oluruz.” dedi.

KİLİS'İN TANITIMI İÇİN ÖNEMLİ

Burayı açma amacının Kilis’i tanıtmak olduğunu vurgulayan Durmuş Gözalan, “Kilis’in kültür varlığını, tarihini tanıtmak istiyoruz. Çünkü Kilis tarih kokan bir şehir. En önemli gayemiz konağımızın turizme kazandırılmasını sağlamak. Konağımızı ziyaret eden misafirlere Kilis’i yemekleriyle, kültürüyle tanıştırıyoruz. Yüz kişilik şark köşemiz ile önümüzdeki günlerde sıra geceleri de düzenleyeceğiz. Tüm Kilisli hemşerilerimizi mekanımıza davet ediyorum.” diye konuştu.

Şehir dışından ve yurt dışından birçok kişiyi ağırlayan tarihi konağa ilgi her geçen gün artıyor. Kilislilerin yanı sıra Suriyeliler de konağa yoğun ilgi gösteriyor. Suriyeli Ömer Sın, “Mekan çok güzel burada çok güzel zaman geçiriyoruz ayrıca yemeklerde çok harika." ifadelerini kullandı.

Buket Yılmaz da Sivas’tan gezmek için Kilis'e geldiğini anlatarak, "Çok güzel bir yer, çok beğendim. Tarihi bir mekan. Kilis’in eski fotoğraflarını konakta gördüm ve herkese konağı gezmelerini tavsiye ediyorum." dedi.Cihan

Editör: TE Bilisim