İETT’den zam açıklaması: Biletler maliyeti karşılamıyor İETT’den zam açıklaması: Biletler maliyeti karşılamıyor
Kırşehir’de mandıraların yol açtığı çevre kirliliğini önlemek için biyogaz tesisi yapım sözleşmesi imzalandı.

Kırşehir’in Çiçekdağı ilçesi yolu üzerinde, kent merkezine 24 km uzaklıkta ve Körpınar köyü civarında bulunan mandıraların yol açtığı çevre kirliliğini önlemek amacıyla biyogaz tesisi kurulacak. Kurulması planlanan tesisin imza töreninde bir konuşma yapan Vali Necati Şentürk, bu tesisle mandıralardan çıkan hayvan atıklarının enerjiye çevrilmesiyle hem üretime katkı sağlanmasının hem de bu mandıraların yol açtığı çevre kirliliğinin önlenmesinin hedeflendiğini söyledi.

Biyogaz tesislerinin 18 ay içerisinde tamamlanmasının planlandığını belirten Vali Şentürk, şunları kaydetti: "2014 Yılı içerisinde Ahiler Kalkınma Ajansı (AHİKA) Güdümlü Projeler kapsamında ilimize biyogaz tesisi kurulması kararlaştırılmıştı. AHİKA tarafından ayrılan 3,5 milyon TL ile verimli bir biyogaz tesisi yapılamayacağının anlaşılması üzerine özel sektör aracılığıyla yapılmasına karar verildi. Bu amaçla İl Özel İdaremizce hazırlanan 19 dönümlük alanı, en az 1 mw'lık biyoğaz tesisi yapmak şartıyla 25 yıllığına kiraya veriyoruz. Ancak, sözleşme yapılan firma, en az 3 mwlık üretim yapabilecek bir tesis kurmayı planlıyor. Hammaddeyi bölgedeki çiftçilerden alacak olan firma elektrik üretiminin yanı sıra üretilen biyolojik ve sıvı gübreyi de çiftçilerimize ücretsiz olarak verecek. Tesis son derece çevre dostu bir tesis olacak ve arıtma tesisi bulunacak. Yine AHİKA7dan ilimize ayrılan 3.5 Milyon TL ödeneği ise ilimizde güneş enerjisinden elektrik üretmek için kullanacağız."

Vali Necati Şentürk ve firma yetkililerinin sözleşme imzaladığı törende, EES Mühendislik temsilcisi Frederik Vanderveıjde, Ankara İnşaat temsilcisi Ferhat Bolat, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Bektaş Aydoğan ve firmaların diğer sorumluları katıldı.

Cihan

Editör: TE Bilisim