‘Dr. Sadık Ahmet’ kompozisyon yarışmasının sonuçları açıklandı ‘Dr. Sadık Ahmet’ kompozisyon yarışmasının sonuçları açıklandı
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 5’ncisi düzenlenen Kocaeli Kitap Fuarı 11 Mayıs Cumartesi günü kapılarını kitapseverlere açıyor. ‘Kağıttan Dünyaların Keşfi’ sloganıyla gerçekleştirilecek fuar 19 Mayıs Pazar akşamına kadar açık kalacak. Fuar kapsamında 5 bin kişinin aynı anda kitap okuyacağı organizasyon öncesi Kocaeli’deki ağaçlar kitaplarla süslenerek, buradaki kitaplar halka ücretsiz olarak dağıtılacak.

Türkiye’nin en büyük 2’inci kitap fuarı olan Kocaeli Kitap Fuarı’yla ilgili basın toplantısı gerçekleştirildi. Antikkapı’da gerçekleştirilen toplantıya Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ersin Yazıcı, Genel Sekreter Yardımcısı Tahir Büyükakın, Başkan Danışmanı Ömer Polat, İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat İspirli, İl Müftüsü Mehmet Sönmezoğlu, daire başkanları, şube müdürleri, ünlü yazarların figüranları da katıldı.

350 YAYINEVİ, 500 ETKİNLİK, 20 SAHAF, 30 STK

Ayşe Kulin, Can Dündar, Sunay Akın, Hüseyin Gülerce, Ahmet Ümit, İlber Ortaylı, İsmet Özel, Ece Temelkuran, Mustafa Armağan, Murat Menteş ve daha birçok yazarı ve 350 yayınevi, 500 etkinlik, 20 sahaf ile 30 sivil toplum kuruluşunu ağırlayacak olan 5. Kocaeli Kitap Fuarı, bu yıl kitap fuarcılığında bir ilke imza atarak sosyal medya fenomenleri taci kalkavan, Argostroloji, Zeki Kayahan Coşkun, french_oje, İstiklal Akarsu, Sami Hazinses, Serdar Kuzuluoğlu gibi isimlere de ev sahipliği yapacak.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in yanı sıra konuk ülke Kırgızistan’ın Kültür, Enformasyon ve Turizm Bakanı Sultan Rayev’in de katılacağı fuarın açılışında, Selvi Boylum Al Yazmalım’ın yazarı Cengiz Aytmatov’un kızı ile aynı adı taşıyan efsane filmin başrol oyuncuları Kadir İnanır ile Türkan Şoray da yer alacak.

5 BİN KİŞİ AYNI ANDA KİTAP OKUYACAK

Fuar kapsamında 5 bin kişinin aynı anda kitap okuyacağı organizasyon öncesi Kocaeli’deki ağaçlar kitaplarla süslenerek, buradaki kitaplar halka ücretsiz olarak dağıtılacak. Ayrıca kitap kumbarasında fuar boyunca kitap bağışı toplanarak, fuar sonrası Elazığ Islahevi’nde kalan mahkûm çocuklara ulaştırılacak. Toplantıda konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ersin Yazıcı, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin, ilkini 2009 yılında gerçekleştirdiği Kocaeli Kitap Fuarı’nın büyüyerek yoluna devam ettiğini söyledi. Genel Sekreter Yazıcı, “Başta Kocaeli olmak üzere bulunduğu bölgedeki kitapseverleri yazarlarla buluşturmayı hedefleyen fuar, aynı zamanda kitap okumayı sevdirmeyi amaçlamak için yola çıktı.

Türkiye’de yerel yönetimler arasında bir ilke imza atan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, geçen yıl 320 bin ziyaretçi ve 450 kültürel etkinliği ile Türkiye’nin en büyük ikinci kitap fuarına ev sahipliği yaptı. Kocaeli’ndeki kitap fuarının ardından Samsun, Ordu, Malatya, Van gibi pek çok büyük ilde kitap fuarları açılmaya başlandı. 4 yılda toplam 790 bin kişinin ziyaret ettiği Kocaeli Kitap Fuarı’nı sadece 2012’de 320 bin kişi geldi” dedi.

Genel Sekreter Yazıcı, “Türkiye’de zirveye oturma hedefiyle yola çıkan Kitap Fuarına bu yıl 350 yayınevi, 500 etkinlik, 30 Sivil Toplum Kuruluşu ve İstanbul’un ve Kocaeli’nin 20 sahafı katılıyor. Başta; Can, Cumhuriyet, Yapı Kredi, İşbankası, Timaş, Hayat, Zaman, Kaynak, Alfa yayınları olmak üzere çok sayıda seçkin yayınevinin katıldığı fuarda, dijital yayınlar bölümü, çocuk yayınları bölümü, sahaflar, bilim merkezi, yılsonunda hizmete açılması planlanan Seka Kâğıt Müzesi, ebru, minyatür, edebiyat dergileri, kitap sitelerinin yanı sıra sesli kitap okuma ve üniversite tanıtım stantları da yer alacak.

SAHAFLAR ÇARŞISIYLA GEÇMİŞE YOLCULUK

Fuarın en nostaljik bölümlerinden biri de sahaflar çarşısı olacak ve fuara katılanlar geçmiş yılların magazin, komedi, sinema, müzik vs. dergilerinin orijinal hallerini burada bulabilecek. 11-19 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan ve sadece Kocaeli değil, Doğu Marmara ve İstanbul’un Anadolu yakasından da ziyaretçi bekleyen 5. Kocaeli Kitap Fuarı, bunun için İstanbul’un Anadolu yakasından fuara servis hizmeti verecek” diye konuştu.

Fuarda sosyal sorumluluk projelerinin de yer alacağını söyleyen Genel Sekreter Yazıcı, “2012’deki fuarda gerçekleştirilen “Bi Bana Bi Van’a” kitap bağış kampanyasının benzer bir uygulaması bu yıl görme engelliler için düzenlenecek. Kitap bağış kampanyası şeklinde organize edilecek projenin amacı, engellilerle ilgili duyarlılık oluşturmak. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde toplumsal dayanışmanın güzel bir örneğini sergileyerek toplanacak kitaplar Van/Merkez Abdurrahman Gazi İşitme Engelliler İlkokulu’nda bağışlanacak.


41 KÖYE KÜTÜPHANE KURULACAK

Kocaeli Meslek Edindirme Kursu (KO-MEK) işbirliği ile kursiyerlerin okudukları kitapların toplanacağı bir diğer kampanya ile 42 köye kütüphane kurulması planlanıyor. 41 kurs merkezinde 41 bin kitabın yeniden değerlendirilmesiyle 41 bin öğrenciye düzenli bir kitap okuma alışkanlığı kazandırılması planlanıyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Bilgi Evleri öğrencilerinin uygulayacağı “Onlar Gelemiyorsa Biz Geliriz” projesi ise ıslah evlerindeki ve anneleri ile birlikte kalmak zorunda olan küçük yaştaki çocukları okumaya teşvik etmeyi amaçlıyor. Bu çocuklar için fuarda bağışlanan kitaplar, fuardan hemen sonra Elazığ Çocuk Islah Evi’ne ulaştırılacak” ifadelerini kullandı.

Fuarda geçtiğimiz Ocak ayında hayatını kaybeden Türkiye’nin duayen gazetecisi Mehmet Ali Birand için de bir stant yer alacağını vurgulayan Genel Sekreter Yazıcı, “Stantta Birand’ın kitapları, belgeselleri ve renkli saatleri sergilenirken, ünlü gazeteci ve yazar Can Dündar da Mehmet Ali Birand’ın yaşam öyküsünü kaleme aldığı kitabını imzalayacak” diye konuştu.

Genel Sekreter Yazıcı, “Fuar kapsamında Kocaeli’ndeki ağaçları kitaplarla renklendirecek olan belediye, ağaçlara e-kitap okuma aygıtları asarak “Ağaçlar kitap açtı” diyecek. Yine fuar kapsamında tiyatrocular ünlü edebiyatçıların figürleriyle halka okumayı sevdirmeye çalışacak. Kalabalık mekânlarda ve Kocaeli Üniversitesi’nde her temsil edilen yazarın kitabı imzalanarak günün belli saatlerinde halka dağıtılacak.

5 BİN KİŞİ AYNI ANDA KİTAP OKUYACAK

Belediyenin yürüttüğü “KO-MEK (Kocaeli Meslek Edindirme Kursu) okuyor” projesinin finali için 5 bin kişilik toplu okuma gerçekleştirilecek olan fuarda hem köy okullarına bağışlanacak kitapların teslimi yapılacak, hem de kampanyada en başarılı olan okurlara ödül verilecek. Proje kapsamında fuar alanında kitap şeklinde bir kumbara yer alacak. Ayrıca KO-MEK’teki okuma kampanyası içerisinde başlatılan ve ikinci el kitapların toplanmasını sağlayarak 41 köy ilkokulunun kütüphaneler kurulacak” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim