MHP Mardin il başkanlığı MHP Mardin il başkanlığı
Mardin Devlet Hastanesi'nde, sadece büyük sağlık merkezlerinde yapılan kulak ameliyatları da yapılmaya başladı. Doğuştan geçmeyen kulak akıntısı ve işitme azlığı çeken 12 yaşındaki Diyar Bal, başarılı bir ameliyatla sağlığına kavuştu.

Konuyla ilgili bilgi veren Mardin Devlet Hastanesi Tıbbi Hizmetler Başkanı ve KBB uzmanı Dr. Rıza Dündar, Türkiye’de büyük sağlık merkezleri dışında yapılmayan bu ameliyatın artık Mardin’de yapıldığını söyledi. Uzm. Dr. Dündar, "Geçen günlerde hastanemize, sol kulakta tedavilere rağmen geçmeyen iltihaplı akıntı ve işitme azlığı şikâyetiyle başvuran hasta, başarılı bir ameliyatla sağlığına kavuşturuldu. Tetkiklerde, sol orta kulakta polip adı verilen et oluşumlarına rastladık. Ayrıca kolesteatom adı verilen cilt dokusuna benzer dokunun da orta kulakta kemikçiklerde yıkıma yol açtığını saptadık. Opr. Dr. Fatih Kemal Soy, Opr. Dr. Haşmet Yazıcı, Opr. Dr. Hakan Erdem ve Opr. Dr. Sedat Doğan ile birlikte ameliyatı yaptık. Orta kulak iltihapları, özellikle akıntıyla seyreden tipleri önemlidir ve mutlaka uzman kontrolüne gidilmesi gereken durumlardır. Kulak hassas bir organ olup hastalıkları, ileride telafisi zor durumlara düşülmemesi için ciddiye alınmalıdır.” dedi.

'İLÇELERDE DE BU TÜR AMELİYATLAR YAPILACAK'

Özellikle Mardin ve Kızıltepe devlet hastanelerinde sık yapılan buna benzer ameliyatların diğer ilçe hastanelerinde yapılması için çalışma başlattıklarını belirten Tıbbi Hizmetler Başkanı Dündar, "Yakın zamanda tüm ilçe hastanelerimizde kulak burun boğaz ile ilgili birçok ameliyatı yapabilir duruma geleceğiz. Böylece hastalarımızın sevk edilmesinin önüne geçerek, yakınlarının da mağduriyetine son vermeyi amaçlıyoruz." şeklinde konuştu

Bu tür ameliyatların zor olduğunu belirteh Opr. Dr. Soy da şunları kaydetti: "Kulakta yoğun miktarda kolestetatom vardı. Beyne doğru kemik yıkımına yol açıyordu ve kritik seviyeye ulaşmıştı. Bunun üzerine hastaya radikal mastoidektomi yapıldı. Bu ameliyat, özellikle çocuklarda riskleri fazla olmakla beraber hayat kurtarıcı özelliği de taşımaktadır. Hastamızın kulağındaki tüm hastalıklı kemik dokular temizlenerek, ileride hayati sıkıntılara yol açabilecek durumların önüne geçildi. Şu an hastamızın durumu iyi, artık rahatlıkla işitebilecek duruma geldi."
Editör: TE Bilisim