İzmit Belediyesi’nden Türk kültürüne manidar bir hizmet! İzmit Belediyesi’nden Türk kültürüne manidar bir hizmet!
23. İstanbul Caz Festivali’nin açılış konserinde, Damon Albarn, şef Issam Refea ve Suriyeli Müzisyenler Orkestrası dinleyicilere unutulmaz bir caz akşamı yaşattı.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 23. İstanbul Caz festivali, Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi'nde gerçekleşen konserle başladı. Festivalde, Amerika, Moritanya, Senegal, Tunus, Cezayir ve Lübnan'dan birçok konuk sanatçı sahne aldı. Konserde, Türk rap şarkıcısı Ceza da orkestraya eşlik etti.

Birbirinden farklı kültürlerin ses ve müzikte buluştuğu gecede, Tunus asıllı caz ve sufi müzik ustası Mounir Troudi ve Suriye'nin en önemli rap şarkıcısı ve prodüktörlerinden Bu Kolthoum ise "Madah" şarkısını söyledi.Üyeleri dünyanın farklı ülkelerine dağılmış 50 kişilik Suriyeli Müzisyenler Orkestrası'na ayrıca, Cezayirli şarkıcı ve rai müziğin en ünlü icracılarından Rachid Taha, Senegal'in en önemli müzisyenlerinden Baaba Maal, Malili sanatçı Bassekou Kouyate, Arap hip-hop sahnesinin en bilindik isimlerinden Eslam Jawaad ve Malikah, pop ile R&B'yi Ortadoğu veİran'ın geleneksel tınılarıyla başarıyla bir araya getiren genç prodüktör TALA eşlik etti.

İstanbul Caz Festivali'nin, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ile yaptığı ortak çalışma ve (İKSV), Vehbi Koç Vakfı ve Sabancı Vakfı'nın desteğiyle, Türkiye'de yaşayan yaklaşık 300 Suriyeli mülteci de izleyiciler arasında yer aldı.

"Blur" ve "Gorillaz" gruplarının kurucusu, İngiliz şarkıcı Damon Albarn, Suriye'de yaşanan olaylar sebebiyle ülkelerini terk etmek zorunda kalan Suriyeli müzisyenleri, "14-18 NOW" başlıklı projenin bir parçası olarak yeniden bir araya getirdi.

Ekip, İstanbul Caz Festivali'ndeki konserleri sonrasında 29 Haziran'da Roskilde Festivali ve 30 Haziran'da ise Köln Philharmonie'de olacak. İstanbul Caz Festivali kapsamında, popüler müzik tarihinin en ilham verici prodüktörlerinden Nile Rodgers grubu CHIC ile bu akşam Küçükçiftlik Park'ta sahne alacak.
Cihan

Editör: TE Bilisim