Millî şair yazar eğitimci merhum Dilaver Cebeci üstadım Millî şair yazar eğitimci merhum Dilaver Cebeci üstadım

Dünyanın en iyi dil bilimcisi olarak gösterilen, 35 dil bilen Belçikalı dil bilimci Johan Vandewalle; “Türkçenin en hayran olduğum yanı yapısı. Matematik dil yapısı beni büyülüyor. Satranç gibi, kuralları az ve istisnasız, ama imkânları sınırsız. Halbuki batı dillerinde kuralların uygulanabilirliğinin her zaman bir sınırı vardır.”

"Anadili Türkçe olan bir kişinin kısa cümlelerle düşündüğü, konuşma anında ise bu kısa cümleleri çeşitli yollarla birbirine bağlayarak karmaşık yapılar kurduğu görüşündeyim. Bu “cümle bağlama eğilimi” bazı konuşanlar da zayıf, bazılarında ise adeta bir hastalık derecesinde güçlü olabilir. Bu son durumda ortaya çıkan dilsel yapılar, insan zihninin üstün olanaklarını en güzel şekilde yansıtıyor.

Farklı dil gruplarına ait birçok dili incelediğim halde şimdiye kadar hiçbir dilde beni Türkçe’deki karmaşık cümle yapıları kadar büyüleyen bir yapıya rastlamadığımı söyleyebilirim. Biraz duygusal olmama izin verirseniz, bazen kendime “Keşke Chomsky de gençliğinde Türkçe öğrenmiş olsaydı. “ diyorum. Eminim o zaman çağdaş dil bilim İngilizce’ye göre değil, Türkçe’ye göre şekillenmiş olurdu." .

Ünlü İngiliz bilgini Max Müller, Dil bilim kitabında şöyle diyor. “Bir Türkçe grameri okumak bile gerçek bir zevktir. Kiplerdeki hünerli tarz, bütün çekimlerde hâkim olan kıyasilik, şekillerde baştan başa görülen bir saydamlık, dilde pırıldayan insan zekasının bu harika kudretini duyanları hayrete düşürmekten geri kalmaz... bu öyle bir gramerdir ki, bir billur kovan içinde bal peteklerinin oluşunu nasıl seyredebilirsek onda da düşüncenin iç oluşlarını öylece seyredebiliriz.” .

Oryantalist Jean Deny... “İnsan bu dilin yüce bir bilim akademisi müzakerelerinden çıkmış olduğu zannına düşmüş olabilir.” . Bilim insanı Oktay Sinanoğlu... "Dilimizi inceleyen pek çok dil bilimci, yüksek perdeden seslendirmese de bilim yapmaya en uygun dilin Türkçe olduğunun farkındadır. Çünkü matematiğe en çok benzeyen dil, bilim yapmaya en uygun dildir. Bu da Türkçedir."

Sayın  Ahmet Gündüz'den kopyalanmıştır.

Editör: TE Bilisim