‘Dr. Sadık Ahmet’ kompozisyon yarışmasının sonuçları açıklandı ‘Dr. Sadık Ahmet’ kompozisyon yarışmasının sonuçları açıklandı
Arnavutluk'un Lezha (Lej) şehrindeki kaleye Osmanlı zamanında konulan kitabenin yerine yeniden yerleştirilmesi ülkede tartışmaya sebep oldu.

Kalenin Osmanlılar tarafından inşa edildiğinin belirtildiği kitabeye tepki gösteren bazı uzmanlar, bu yapının İlirya zamanında da var olduğunu savundu.

Arnavutluk Kültür Bakanı Mirela Kumbaro ise ülkedeki Osmanlı izlerinin de kendilerine ait olduğunu belirterek, "Arnavutluk'un bir açık hava müzesi olması çok büyük bir şansıdır. Görevimiz tarihi eserleri gizlemek değildir." ifadelerini kullandı.

Kültürel meselelerle yakından ilgilenen Milletvekili Auron Tare, "Biz istesek de istemezsek de bu taş tarihimizin bir parçasıdır. Kalenin İliryalılar tarafından inşa edildiği bilimsel olarak ispatlanmadı. Dolasıyla bu taş kalenin bir parçasıdır ve orada durması gerekiyor." dedi.

Tarih profesörü Ferid Duka ise, "Sırbistan ve Macaristan, Hıristiyan olmalarına rağmen Osmanlı izlerini koruyor ve turizm açısından da kazanıyor. Biz de Osmanlı izlerini bir miras olarak değerlendirilmeliyiz." ifadelerini kullandı.

Kitabenin 1970 yılında Prof. Frano Prendi tarafından arkeolojik kazı sırasında bulunduğu belirtildi.

Editör: TE Bilisim