Millî şair yazar eğitimci merhum Dilaver Cebeci üstadım Millî şair yazar eğitimci merhum Dilaver Cebeci üstadım
Türkmenistan'ın tarihi Mari kentinde Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) tarafından ilan edilen “2015 Merv - Türk Dünyası Kültür Başkenti Yılı”nın kapanış programında binlerce kişi aynı anda hep bir ağızdan şarkı söyleyerek, rekor kırıldı. Kapanış programında 4 bin 166 kişi aynı anda Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un bestelediği 'İleri, sadece ileri can vatanım-Türkmenistan' isimli şarkısını söyleyerek, Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeye hak kazandı.

Bundan önceki rekorun 3 bin 780 civarında insanın aynı anda şarkı söylemesi ile kırılmıştı.
Törende, Guinness Rekorlar Kitabı'nin resmi temsilcisi Şeyda Subaşı, Türkmenistan'ın yeni bir rekor ile Guinness Rekorlar Kıtabı'nın ailesine dahil olduğunu söyledi. Subaşı, "Türkmen'in Ak Öyün'de 4 binden fazla insanın aynı anda hep bir ağızdan aynı şarkıyı seslendirmesine tanıklık ettik." dedi. Şeyda Subaşı, bununla ilgili sertifikayı Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Maysa Yazmuhammedova takdim etti.

Törende, tıklım tıklım dolu olan salondaki seyircilerin ve sahnedeki sanatçıların seslendirdiği şarkı esnasında, Gurbanguli Berdimuhamedov’un daha önce bu şarkıyı seslendirdiğine ait görüntüler sahnedeki ekranda gösterildi.

Türkmenistan daha önce de başkenti Aşkabat'taki 133 metre yüksekliğinde dünyanın en uzun bayrak direği, 301 metrekarelik 1,2 ton ağırlığında en büyük el dokuması kilim, en büyük fıskiye kompleksi, en büyük yıldız görünümlü bina tasarımı ile Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeye hak kazanmıştı.

TARİHİ KENTTE RENKLİ KUTLAMA

“2015 Merv - Türk Dünyası Kültür Başkenti Yılı”nın kapanış programı, tarihi Merv kentinde düzenlenen coşkulu bir konser tören ile son buldu. Programa, Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcıları, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Türk devletlerinin kültür ve sanat hayatına yön veren temsilcileri, Türk dünyasından gelen sanatçılar katıldı.

Renkli görüntülere sahne olan konserde;Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Türk Dünyası Müzik Topluluğu, Rusya'ya bağlı Tataristan Devlet Folklor Müzik Topluluğu, Başkurdistan Miras Müzik ve Dans Topluluğu, Kırgızistan Sımbat Dans Grubu ile tanınmış sanatçılar; Gülnur Asanova (Kırgızistan), Rovşancon Yunusov ile Otabek Kambaraliyev (Özbekistan), Kazakistan’dan Uluslararası “Slavyanskiy bazar – 2015” Yarışması Birincisi Dimaş Kudaybergenov sahne aldı. Ayrıca, Türkmenistan'ın da önde gelen sanatçıları sahnede yer aldı.

2016 TÜRK DÜNYASI KÜLTÜR BAŞKENTİ - ŞEKİ
Azerbaycan’ın Şeki şehri, 2015 Türk Dünyası Kültür Başkenti Merv şehrinde gerçekleştirilen toplantıya katılan tüm temsilcilerin oy birliği ile aldığı karar sonrasında 2016 Yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti seçildi.
Mari'de düzenlenen törende, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Azerbaycan yetkililerine Şeki şehrinin kültür başkenti olduğuna dair sertifikayı takdim etti. Şeki şehri, Mari'den kültür başkenti bayrağını devraldı.

Editör: TE Bilisim