Ülkücü Yazar Savaş Erman, yeni kitabını Sabri Şenel’e hediye etti Ülkücü Yazar Savaş Erman, yeni kitabını Sabri Şenel’e hediye etti
Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’nın organizasyonunda ‘Birlikte Yaşardık’ tiyatro oyunu kardeşliğe perdelerini açtı.

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı’nın organizasyonunda ve İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun katılımlarıyla ‘Birlikte Yaşardık’ isimli tiyatro oyununun galası gerçekleştirildi. Oyun, Fırat Kültür Merkezi’nde (FKM) akşam saat 20:00'de sanat severlere perdelerini açtı. Oyuna başta İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil, Fatih Üniversitesi Rektörü Şerif Ali Tekalan olmak üzere çok sayıda sanat sever katıldı.

Oyunda tarihimizde yeralan kardeşliği ve hoşgörüyü gördüğünü söyleyen Vali Mutlu, sözlerine şöyle devam etti: “Osmanlı konağında geçen çok keyifli bir oyun izledik. Bu memleket 76 milyon ve bu memleketin insanı Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı itibari ile çok farklı kültürlerin, inançların oluşturduğu çok güçlü bir toplumdur. İnsanların farklı unsurları bu ülkenin yurttaşı olarak bu ülkeyi temsil ediyor. Bu manada Osmanlı’dan kalan bu miras bugün Cumhuriyetin de kültürel zenginliğinin ne kadar etkili olduğunu gösteriyor. Bu oyunda bunun tiyatroda ki yansımasıdır. Dolayısıyla kendimizi, tarihimizi ve bugünümüzü izlemiş olduk.”

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir de oyunda Türk toplumundan yansımalar gördüğünü söyledi. Başkan Demir, “Ben tarihi yarımadanın belediye başkanıyım. 1900’lerin başlarında toplam İstanbul’un nufüsu 900 bin bunun 3’te 2’si de gayrimüslim aslında. Bu gördüklerimiz İstanbul’un fethinden bu yana yaşadıklarımız. Bu oyun çok başarılı. Emeği geçenleri de kutluyorum.” dedi.

Oyun sonrası sahneye çıkarak bir konuşma yapan Vali Mutlu, 14 Şubat sevgililer gününü hatırlatarak sadece bügün değil her gün sevgililer günü olması gerektiğini anlattı: Vali Mutlu, “Bugün çok özel bir gün sevgililer günü, aslında her günün sevgililer günü olması gerekiyor. Her gün herkesin birbirini sevmesi gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca sevgi sözcüğünün en güzel yaşandığı Anadolu toprağının üzerinde yaşıyoruz. Bu topraklar sevgi topraklarıdır. Netice itibari ile nereden gelirse gelsin ve ne olursa olsun 76 milyon herkes sevginin bir temsilcisidir. Aslında tarihimize de baktığımızda bizim medeniyetimizin bir sevgi medeniyeti olduğunu görüyoruz. Gurur duyduğumuz tarihimiz ve medeniyetimiz bize hep bu hoşgörüyü ve sevgiyi tattırdı. Biz bu sevgiyi sadece kendimizle değil bütün dünya ile paylaşmaya gayret ettik.“

Sanatla birçok mesajın verilebileceğini söyleyen Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil, sanatın diliyle kopmuş olan birçok bağlantının düzeltilebileceğini vurgulayıp şöyle konuştu: “Ben bu oyunda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu güzel geceyi ve sevgiyi bizlerle paylaştığınız için teşekkür ediyorum. Tabi ki vakıf olarak biz bu meseleleri çok ciddi platformlarda konuştuk. Lakin sanatın dili bazen konferans salonlarının dilinden daha etkili ve sanıyorum ki bunu da burada hep birlikte gördük. Zannediyorum ki bu ülkede sanatın diliyle kopmuş olan bağlantılar düzeltilebilir. İnanıyoruz ki sanatın dilini kendi gönül dilimizle birleştirdiğimizde bu topraklarda halledilemeyecek bir sorun yoktur.”

Oyunun yazarı Murat Genç ise oyunun ana fikrinden bahsederek şunları söyledi: “Son dönemde ki kültürler arasında ki çatışmaların son verilmesi adına ve birlikte yaşamanın güzelliğinin gösterilmesi adına yazılmış bir oyundur. Oyunun ismide oradan gelmektedir ‘Birlikte Yaşardık’ zamanında kavgasız gürültüsüz birlikte çok güzel yaşadık. Bu oyun içerisinde çok farklı karakterlerimiz var. Ermeni, Rum, Kürt, Romen, Türk birçok etnik kökenden insanın iç içe beraber yaşamasını anlatan bir oyun, lakin kimsenin canını yakmak veya kalbini kırmak istemeden yazdığım bir oyundur. Bir güzellik yapalım derken bir etnik kökende ki izleyicimizin kalbini kırmamaya çalıştık. Umarım beğenirler.”

Editör: TE Bilisim