Latin harflerine geçiş Osmanlı döneminde başlamış! Latin harflerine geçiş Osmanlı döneminde başlamış!
Bursa Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Modern ve British Council işbirliğiyle düzenlenen ‘Müzeler Konuşuyor’ programının konuğu olan Turner Contemporary Direktörü Victoria Pomery, Birleşik Krallık’ta bir müzeci olarak çalışmalarını Bursa’da müzecilerle paylaştı.

'Müzeler Konuşuyor' programının ilki Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde (Merinos AKKM) faaliyet gösteren Bursa Göç Müzesi’nde gerçekleştirildi. Programın ilk oturumuna Turner Contemporary Direktörü Victoria Pomery konuşmacı olarak konuk oldu. ‘Değişime İlham Veren Sanat, Kentsel Dönüşümde Müzelerin Rolü’ temalı sunumuyla katılımcıları bilgilendiren Pomery, müzelerin toplumsal ve ekonomik etkileri konusunda da düşüncelerini paylaştı. Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanlığı Müzeler Şube Müdürlüğü organizasyonuyla hayata geçirilen programa, müzelerle ilgili çalışmalar yapan katılımcıların yanı sıra vatandaşlar da ilgi gösterdi.

Çağdaş Görsel Sanatlar Ağı Başkanı (Güney Doğu) ve İngiltere Sanat Konseyi Güney Doğu Bölge Konseyi Yönetim Kurulu Üyesi de olan Pomery, Bursa’da bilgi ve deneyimlerini paylaşmanın heyecanını ve mutluluğunu yaşadığını ifade etti. Pomery, sunumunda, Doğu Kent’te turist ilgisini kaybeden bir sahil kasabası olan Margate’in kentsel dönüşümünde bir katalizör görevi üstlenen Turner Contemporary’nin rolünü işledi, mekanın tasarlanan ilk konsepti ile ilk yıllarda karşılaşılan zorlukları paylaştı. Pomery, galerinin dizaynını ve açılışının bir başarı oluşunu, yerel halkta bir gurur kaynağı olması ve özgüven yaratmak için yaptıklarını da anlattı.

"DÜNYADA TEK BİR MODEL YOK"

Türkiye’nin, müzecilik alanında kendi çözümlerini getireceğini düşünen Pomery, “Her ülkenin farklı bir uygulaması var. Dünyada tek bir model yok. Turner müzesi de bulunduğu şehrin ihtiyaçlarına göre düzenlemiş bir müze. Bu yüzden Türkiye’de her şehirde ve Bursa’da farklı müze uygulamalarının olabileceğine inanıyorum. Tek bir gerçek olduğuna inanmıyorum. Bilgi ve deneyim paylaşımı için buradayız, örnek gösterilmekten dolayı da çok mutluyum” dedi. Pomery, Bursa’daki müzeleri de değerlendirerek, “Çok kısa bir zamanım olduğundan Göç Müzesi’ni kısaca gezebildim, gördüklerimden çok etkilendim. Bursa’da göç tarihinin önemini görmüş oldum. Bu harika bir başlangıç, bu müzeyle birlikte çok güzel uygulamaların başarı göreceğinden eminim.” şeklinde konuştu.

Pomery, müzelerin toplumla iletişime geçmek ve değişimin öncüsü olmaları açısından çok önemli olduğunu vurgulayarak, müzelerin şehirlere ekonomik katkısının da olduğuna dikkati çekti. British Council Sanat Direktörü Esra Aysun ise organizasyonun Bursa’da gerçekleştirilmesinden dolayı mutluluk duyduklarını ifade ederek, “Victoria Pomery, Birleşik Krallık’taki bilgi birikimini paylaşıyor. Bursa’nın tanıtımına katkı sağlayacak olan programı İstanbul’da İstanbul Modern ile başlattık. Nisan’a kadar sürecek olan projeyi Bursa’ya taşımaktan dolayı heyecanlıyız. Programı karşılıklı deneyim paylaşımının ilk adımı olarak görüyoruz.” diye konuştu.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Abdülkadir Karlık ise ‘Müzeler Konuşuyor’ projesinin müze profesyonellerinin yanı sıra akademisyenlerin ve konuya ilgi duyan kişilerin de uzmanlar ile bir araya getirileceğini, tecrübe paylaşımının sağlanacağını sözlerine ekledi. Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Danışmanı Ahmet Erdönmez, Bursa’da müzeciliğin gelişiminden bahsettiği açıklamasında, “Büyükşehir Belediyesi, şu anda 8 müzede ihtisasını sürdürüyor. Avrupa Müze Akademisi’nin Türkiye temsilciliği de yürütüldüğünden bu proje Bursa’da gerçekleştiriliyor. Dünyanın en büyük müzelerinden uzmanların deneyimlerini paylaşacağı toplantılarla, kentin müzesinin halkla bütünleşmesini, bu sayede de eğitim ve kültürel gelişimin sağlanmasını hedefliyoruz.” diye ifade etti.

Editör: TE Bilisim