YSK resmen ilan etti: Erdoğan Cumhurbaşkanı seçildi YSK resmen ilan etti: Erdoğan Cumhurbaşkanı seçildi
Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümü ile dağılan Riyaset-i Cumhur İncesaz Heyeti’ne Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 75 yıl sonra sahip çıktı. Köşk’ün talimatı ile yeniden bir araya getirilen heyet, 'Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu' adı altında ilk konserini Çankaya Köşkü’nde verecek. Fatih Salgar yönetimindeki ekip, Yıldız Sarayı’nda konser için hummalı bir çalışma yürütüyor.

Türk musikisinin kalbi 18 Ocak akşamı kültür ve sanat alanında birçok etkinliğe ev sahipliği yapan Çankaya Köşkü’nde atacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün himayesinde asli görevine dönen Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu, Fatih Salgar yönetiminde konser verecek. Konser öncesi koro, provalarını Yıldız Sarayı’nda yapmaya devam ediyor. Köşk’teki etkinlikte klasik müziğin 700 yıllık hikayesinden seçme örnekler seslendirilecek.

Cumhurbaşkanlığı makamının kendilerine böyle bir imkan tanımasına çok sevindiklerini anlatan koronun şefi Fatih Salgar, “Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği haline gelmesinin öncesi var. Aslında bu devlet geleneğimizde olan bir şey. Atatürk döneminde Riyaset-i Cumhur İncesaz Heyeti olarak değerlendirilen bu müzik grubu Atatürk’ün ölümünden sonra bir sessizliğe büründü. Aradan uzun yıllar geçtikten sonra Cumhurbaşkanımızın desteği ile 12 Ekim 2012 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu olarak Cumhurbaşkanlığı çatısı altında değerlendirilmiş oldu. Cumhurbaşkanımıza verdiği destekten dolayı Türk müziği adına müteşekkiriz.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Gül’ün Çankaya Köşkü’nde verilecek konseri kendisinin istediğini belirten Salgar, “18 Ocak akşamı musikimizin 600 yıllık dönemini kapsayan konser vereceğiz. Bu bizim için olağanüstü bir şey. Koromuz klasik bir korodur. Itri’den Munir Nurettin’e kadar çeşitli parçalar seslendireceğiz.” dedi.

Koroda görev yapan Birol Yayla ise, “30 yıldır koroda görev yapıyorum. Türk müziğinin Cumhurbaşkanlığı nezdinde değerlendirilmesi bizim için en yüksek derecede onur oldu. Toplumumuz için çok değerli olan bu müziği icra etmemiz bizim için çok büyük bir gurur vesilesi olacak.” dedi.

37 yıldır kanun sanatçısı olarak görev yaptığını anlatan Hacer Tısoğlu, “Çok onur verici, bunun mutluluğunu yaşıyoruz. Bu koroda görev yapmak çok güzel bir şey.” ifadesini kullandı.

75 YIL SONRA TÜRK MUSİKİSİ YENİDEN HAYAT BULUYOR

Cumhuriyet’in kurucusu Atatürk Osmanlı’dan kalan ve Muzıka-yı Hümayun’a bağlı şekilde çalışan Senfonik Orkestra ve Türk Musikisi Topluluğu’nu yaşatmıştı. Bu iki topluluk, Cumhuriyet’in kurulmasıyla birlikte, bugünkü ismi Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası olan Riyaset-i Cumhur Orkestrası ve Riyaset-i Cumhur İncesaz Heyeti adlarıyla, yeni dönemde de bütün kadrolarıyla çalışmalarına devam etti. Atatürk’ün 15 yıllık Cumhurbaşkanlığı döneminde çalışmalarını resmi olarak ve aralıksız sürdüren bu ikili yapının Türk Musikisi ile ilgili olan kısmı, 10 Kasım 1938 tarihinden günümüze kadar, bir daha açılmamak üzere kapandı. Böylelikle, başlangıçta Batı Müziği ile Türk müziğinin eşit şekilde temsil edildiği bu yapının bir ayağı yok edilmiş oldu. Aradan geçen üç çeyrek yüzyılın ardından, Türk Musikisi Vakfı ile Kültür Konseyi Derneği, Cumhurbaşkanlığı ile birlikte sürdürdükleri çalışmalar sonucunda, bu tarihi kırılmayı tamir eden girişimi sonuçlandırdı. Türkiye’nin kendi klasik müziğinin ilk icra kurumu olarak 1975 yılında kurulan İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’na, temsil ettiği makamın adını tevcihe karar veren Cumhurbaşkanı Gül, koronun Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu olarak görevine devam etmesi yönünde talimat verdi. Resmi Gazete’de 12 Ekim 2012’de yayımlanarak yürürlüğe giren Bakanlar Kurulu kararıyla, 75 yıl sonra, Atatürk’ün hatırasına saygılı bir işleme imza atılmış oldu.




Editör: TE Bilisim