Latin harflerine geçiş Osmanlı döneminde başlamış! Latin harflerine geçiş Osmanlı döneminde başlamış!
 Habib Baba, IV. Murad Hân devrinde, kimsenin bilmediği Allah dostlarındandır. Yaşlıdır, fakirdir, gariptir. Uzun bir kervan yolculuğunun sonunda İstanbul’a gelmiştir. Yolculuğunun tozunu, yorgunluğunu atmak için bir hamama gider..Fakat o gün hamam Vezirler tarafından kapatılmıştır. Hamamcı onu içeri sokmak istemez. Rica, minnet eder, yalvarır... “Bu tozlu bedenle Rabbime ibâdet ederken utanıyorum.” der.

Hamamcı dayanamaz, kabul eder... Bir oda göstererek der ki: “Baba şu odada hızla yıkanıp çık. Para da istemem. Yeter ki vezirler, senin farkına varmasınlar.”


Habib Baba sevinerek kendine gösterilen yere girer. Yıkanmaya başlar... Bu arada yeni bir müşteri belirir. Boylu, poslu, genç, yakışıklı biridir. İkinci müşteri, kılık değiştirmiş, IV. Murad Hândır. Vezirlerini merak etmiştir. Hamamcı, Habib Baba’nın yıkanmakta olduğu odayı göstererek, der ki: “Şu odada bir ihtiyar yıkanıyor. Sen de gir yanına!.. Sessizce yıkanın, bir an evvel çıkın!..”


IV. Murad da Habib Baba’nın yanına girer. Sessizce yıkanmaya başlarlar. Bu arada, hamamın büyük salonundan gelen şarkı, türkü sesleri ortalığı çınlatmaktadır. ..


Habib Baba kendi gibi fakir bir delikanlı zannedip konuşur: “Evladım, sırtın fazlaca kirlenmiş, müsaade edersen bir keseleyivereyim.”
Padişah, büyük bir haz duyar. Çünkü ömründe ilk defa biri, Padişah olduğunu bilmeden, karşılık beklemeksizin bir iyilik yapmayı teklif etmektedir. Memnuniyetle Habib Baba’nın önünde diz çöker.

Habib Baba, Sultan Murad’ın sırtını bir güzel keseler. Padişah kuru bir teşekkürle yetinmek istemez. “Baba, gel bende senin sırtını keseliyeyim de ödeşmiş olalım.” Habib Baba, “Olur evlât” deyip sultanın önünde diz çöker.


Sultan Murad kese yaparken; “Baba, görüyor musun şu dünyayı... Sultan Murad’a vezir olmak varmış... Bak adamlar içerde hamamı inletiyorlar.
Habib Baba; “Be evladım, Sultan Murad dediğin de kimdir? Sen asıl Âlemlerin Sultanına kendini sevdirmeye bak ki, O seni sevince sırtını bile Sultan Murad’a keselettirir.

(Anonim)



Editör: TE Bilisim