Latin harflerine geçiş Osmanlı döneminde başlamış! Latin harflerine geçiş Osmanlı döneminde başlamış!
Cem Yılmaz'ın son filmi 'İftarlık Gazoz'un kamera arkası görüntüleri yayınlandı.

İftarlık Gazoz'da her şey bir niyetle başlıyor. Yaşanan olaylar; her çocuk gibi gazoz içmeyi ve gazoz kapaklarını biriktirmeyi çok seven Adem'in gözünden anlatılıyor. Adem, çırak olmaya niyetleniyor, oruç tutmaya niyetleniyor. Ve İftarlık Gazoz'da ne oluyorsa bu niyetlerden sonra yaşanıyor.

O yaz, Gazoz Ustası Cibar Kemal (Cem Yılmaz) ve Çırak Adem (Berat Efe Parlar), kendilerini artık kopmayacak bir "usta-çırak" ilişkisi içinde bulurken, tüm kasabanın içine dahil edildiği, vicdanlara seslenen, samimi ve içten bir dünya anlatılıyor. Siyasal çatışmaların gölgesinde geçen 1980 öncesi yıllara tarihlenen filmde, Adem'in annesi Gülizar (Ümmü Putgül), babası Osman (Okan Avcı), idolü ve kahramanı devrimci Hasan Abi (Yılmaz Bayraktar), kasabanın vazgeçilmez figürlerinden olan imam da (Macit Koper) hikayenin en önemli motifleri oluyor.

Tarlada, camide, kahvede, deniz kenarında, yazlık sinema bahçesinde, iftar sofrasında kısaca hayatın her alanında birlikten doğan gücü samimi bir dille işleyen film, basit bir gazoz hikayesinden yola çıkarak insana dair sıcacık bir masala dönüşüyor, seyredeni derinden yakalayarak bir olmanın, bizim toplumumuza ait tüm değerlerin kıymetini hatırlatıyor.

Görüntü yönetmeni Mirsad Herovic, kamerasıyla anlatılanları gerçek kılarken, Yunanlı besteci Evanthia Reboutsika, insanı hem eğlendiren hem de derinden saran atmosferi notalarıyla izleyenlerin kulaklarına ve yüreklerine fısıldıyor. Öykü, müzik, görüntüler ve usta işi oyunculuklar birleşince ortaya Yüksel Aksu'nun yönetmenliğinde insana dair, neşeli ama bir o kadar da hüzünlü ve çarpıcı bir film çıkıyor.

1970’ler Türkiye’sinin barış ve huzur dolu Ege kasabalarından birinde ailesi ile beraber yaşayan Adem, zeki ve çalışkan bir çocuktur. 5. sınıfı yeni bitirmiştir. Yaz tatilini boş geçirmek istemeyen Adem, ailesine Gazoz Ustası Cibar Kemal'le çalışmak istediğini söyler. Zor da olsa izni koparan Adem gazozcu çırağı olarak çalışmaya başlar. Ramazan ayının başıdır ve Adem camide imamın oruçla ilgili anlattıklarını üzerine alınır, üstelik sınıf arkadaşı Berna da oruç tutacaktır.

Küçük olduğu için oruç tutmasına izin vermeyen ailesinden gizli niyet eder. Fakat Ege’nin yaz sıcağında, bir yandan da gazoz satarken oruç tutmak hiç de kolay değildir. Hele de bozmanın kefareti 61 gün iken ve sınıf arkadaşı, ilk aşkı Berna’nın aslında tekne orucu tuttuğunu öğrenmişken! Susuzluk ve açlık onu çok yormuştur, seraplar görmeye başlar. Adem’in yaşadığı bu zorluklar, onu bir maceranın içine sürükler. Bitmek bilmeyen bu uzun gün, Gazoz Ustası Cibar Kemal ve Adem için nasıl tamamlanacaktır?

Yönetmenliğini Yüksel Aksu'nun yaptığı filmde Berat Efe Parlar, Cem Yılmaz, Ümmü Putgül, Okan Avcı, Greta Fusco gibi isimler oynuyor. Senaryosu da Yüksel Aksu'ya ait olan filmin yapımcısı Elif Dağdeviren.

Editör: TE Bilisim