‘Dr. Sadık Ahmet’ kompozisyon yarışmasının sonuçları açıklandı ‘Dr. Sadık Ahmet’ kompozisyon yarışmasının sonuçları açıklandı
 Hüseyin Adıgüzel'in çok zengin bir bilimsel kaynakla derlediği "Kim Bu Türkler?" kitabında Kral Arthur'a da değinilmiş. İlginç bir iddia olması nedeniyle o bölümleri aşağıya alıyoruz.

“Bugün Hunlardan sonra ortaya şöyle bir durum çıkmaktadır; göçlerle dünyanın bilinen hemen her bölgesine dağılan ve dolayısıyla  Avrupa kıtasına da yayılan Türk boylarının, Avrupa’nın ültürel ve siyasi oluşumunda önemli rolleri olduğu, artık yadsınamaz bir gerçek olarak ortaya çıkmıştır.

Mesela; İngiltere’nin temellerini attığından hiç kimsenin şüphesi olmayan Kral Artur’un, Sarmat Türk’ü olduğu yönünde çok büyük iddialar vardır.

Batı Hunları ile birlikte Avrupa’ya gelen Sarmatların Hun İmparatorluğu dağıldıktan sonra geriye dönmediği ve Avrupa’da kaldığı bilinen bir gerçektir. Bu Türk boyu daha sonra Roma’ya bağlanmış ve Sarmat boy beyi, oğlu Artur’u Roma’ya rehine olarak göndermiştir. Romalılar , bu güçlü, kuvvetli ve savaşçı Türk prensini, Galler isyanını bastırmak üzere Britanya Adasına gönderdiler. Artur, Romalılara rehinelik süresi dolana kadar sadık kaldı. Süre dolduktan sonra isyancıların başına geçerek Romalıları Britanya adasından çıkardı ve İngiltere’nin kurulmasını sağladı….


… Bu rivayetin doğru olduğunu gösteren kanıtlardan biri kralın ismidir. ARTUR! Bu isim, Hint-Avrupa dillerinin hiç biri ile açıklamak için yeterli değildir. Çünkü isim bir Türk ismidir ve bugün de Anadolu’da, Asya’nın çeşitli bölgelerinde yer ismi ve şahıs ismi olarak kullanılmaktadır.. Artur-Ayvalık-Ören yakınlarında bir bölgenin adı Ertur>Artur; şahıs adı gibi… A-E fonetik değişimi Türk dilinin doğal hususiyetlerinden biridir. Ar/Er: “yiğit, kahraman, cesur” anlamındadır. Tur; Türk sözünün en eski varyantlarından biridir.  Asur ve Akat kil tabletlerinde Tur-ukku, Tur-uk, ve Tur-gay, Tur/an gibi isimlerde ve Avesta’nın baş kahramanının ismi olarak Tur şeklinde çok kullanılan bir Türk sözüdür. Artur sözünün Türkçe tam karşılığı ‘Yiğit, kahraman, cesur Türk’tür”. (Hüseyin Adıgüzel,  2016, “Kim Bu Türkler?” Bilgeoğuz Yayınları, s.163-164)

(Haberalp Özel)







Editör: TE Bilisim