‘Dr. Sadık Ahmet’ kompozisyon yarışmasının sonuçları açıklandı ‘Dr. Sadık Ahmet’ kompozisyon yarışmasının sonuçları açıklandı
İstiklal Yolu Eğitim, Kültür, Turizm ve Gençlik Derneği tarafından hazırlanan, İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı’nın destek verdiği 'Karınca Ordusu İstiklal Yolunda' belgesel filmi çekimlerinde sona gelindi.

Proje Koordinatörü ve Çankırı Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tunç Boran’ın yönetmenliğini yaptığı belgesel filminin son çekimleri Çivitcioğlu Medresesi’nde gerçekleştirildi. Çekimler öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Yrd. Doç. Dr. Boran, 'Karınca Ordusu İstiklal Yolunda Projesi'nin İstiklal Yolu eğitimine materyal kazandırma ve en kapsamlı eğitim programı bakımından İstiklal Yolu tarihine geçecek önemli bir proje olacağını söyledi. Boran, “Ülkemize, İstiklal Yolu illerine ve Çankırı’mıza hayırlı olsun.” dedi.

“Milli Mücadele'mizin en önemli lojistik yolu olan İnebolu, Kastamonu, Çankırı, Ankara hattına bugün ‘İstiklal Yolu’ adı veriyoruz.” diyen Boran, belgesel filmi çekimleri hakkında şu bilgileri paylaştı: “Biz bugün burada İstiklal Yolu belgesel filmi çekiyoruz. Yaklaşık 8 aydır devam eden bir çalışmaydı. Çekimlerimiz toplam 28 gün sürdü. Bugün son gün çekimlerini Çankırı’da yapıyoruz. İstiklal Yolu güzergahı olan; İnebolu, Küre Dağları, Kastamonu, Ilgaz Dağları ve tüm güzergah boyunca çekimler gerçekleştirdik. Bu çekimler boyunca özellikle canlandırma yaptık. İstiklal Yolu belgesel filmi ilk kez dramatizasyon canlandırma tekniğine dayalı belgesel film olacak. Belgesel filminde bugüne kadar 70 figüran rol aldı. Ekibimiz tamamen Çankırı Karatekin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema -Televizyon bölümü öğretim elemanlarından oluşuyor. Bu belgesel film, tamamen Çankırı Karatekin Üniversitesi’nin bir belgesel filmi. Proje tamamlandığında 35 dakikalık bir belgesel filmi ortaya çıkacak. Ve 35 dakikalık belgesel filmimiz o dönemi tamamen canlandırma tekniği ile yani kağnıların bu yolda cephaneyi nasıl taşıdıkları canlandırmayla anlatacağız. Tamamen bir kurgu mizansenle gerçekleştiriyoruz. Bugün de çekimlerin son günündeyiz. 30 günlük bir montaj süresinden sonra belgesel filmimiz yayına hazır hale gelecek.”

"HAYALLER BİR BİR GERÇEKLEŞİYOR"

İstiklal Yolu Eğitim Kültür, Turizm ve Gençlik Derneği Başkanı İsmail Çam ise “İstiklal Yolu'nu tanıtmak için en güzel meteryalin belgesel olacağını düşündük. Önceleri bu belgeseli bazı televizyon kanallarına yaptırmayı düşündük. Fakat bunu başaramadık. Biz de dernek olarak İçişleri Bakanlığı’na ‘Karınca Ordusu İstiklal Yolunda’ isimli bir proje verdik. Bu projenin üç ana konusundan birisi İstiklal Yolu ile ilgili bir belgesel hazırlamaktı. Bu projemiz İçişleri Bakanlığı tarafından kabul edildi. Maddi destek ve derneğimizin imkanlarıyla özverimizle bu belgeseli hazırlamaya başladık.” dedi.

İyi bir ekipleri olduğunu, hepsi bu konuya gönül veren insanlardan oluştuğunu anlatan Çam, İstiklal Yolu'nun başlangıcını Kastamonu’da kış ve yaz çekimlerini yaptıklarını, Çankırı bölümüne geçtiklerini bildirdi. Çam, şunları dile getirdi: “Belgeselin büyük bir bölümünü canlandırmalı olarak yapacağız. Biz tarihte ilk diyebileceğimiz canlandırmalı belgesel hazırlıyoruz. Özellikle Çankırı bölümü bizim hazırlayacağımız belgeselde bulunan bir bölüm olacak. Daha önce yapılan belgesellerin hepsinde sadece Kastamonu anlatılıyordu. İstiklal Yolu Kastamonu’dan ibaret değil. İstiklal Yolu; Kastamonu, Çankırı ve Ankara illerinden oluşan bir güzergahta. Dolayısıyla bu belgeselde ayrım yapmadan Kastamonu'nun katkılarından bahsettiğimiz gibi Çankırı'nın da katkılarından bahsediyoruz ve burada Çankırı'nın en önemli katkısı Milli Mücadele esnasında bin yataklı bir hastanenin kurulması idi. Bugün bu çekimde biz Çankırı’da bin yataklı hastanenin kurulması ile ilgili bir bağış sahnesi gerçekleştiriyoruz. Çankırılı gerekirse altındaki yatağını bağışlıyor. Bunları görüntüleyeceğiz. Çankırı'nın İstiklal Yolu'na olan katkısını en somut bir şekilde dile getirmeye çalışacağız.”Cihan

Editör: TE Bilisim