Ülkücü Yazar Savaş Erman, yeni kitabını Sabri Şenel’e hediye etti Ülkücü Yazar Savaş Erman, yeni kitabını Sabri Şenel’e hediye etti
Kazakistan’ın Taraz şehrinde Kazak Hanlığı’nın kuruluşunun 550. yılı kutlamaları muhteşem bir final ile yapıldı. Kazak Hanlığı’nın ilk kurulduğu yer olan Taraz’daki kutlamalara Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev de katıldı.

Açılış kapsamında Taraz şehrinde yapılan Kazak Hanlığı’nın kurucu devlet başkanları Janıbek ve Kerey’a ait anıtın açılışını yapan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, yaptığı konuşmada Kazak Hanlığı’nın temelinin son derece sağlam ve derinlerde olduğunu söyledi.

Bu topraklarda 2 bin yıllık geçmişe sahip olduklarını ifade eden Nazarbayev, Kazakistan olarak bu şanlı geçmişin mirasçıları olduklarını ve bu mirasa en güzel şekilde sahip çıkacaklarının altını çizdi.
Konuşmasında birlik ve beraberliğin önemine vurgu yapan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, geçmişte tesis edilebilen birlik ve beraberlikle atalarının bir çok zorluğu başarı ile aştığını belirtti.

Dünyanın bir çok yerinde yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen Kazakistan’da yaşayan farklı milletten insanların huzur ve güven içinde yaşadığını hatırlatan Cumhurbaşkanı, birlik ve beraberliğin ülke ve toplumlar için en önemli mesele olduğunu söyledi.

Kazakistan olarak hedeflerinin en gelişmiş 30 ülke arasına girmek olduğunu da sözlerine ekleyen Nazarbayev, Kazakistan 2050 kalkınma programının asıl amacının bu olduğunu ifade etti.

Geçen sene Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yaptığı bir açıklamada Kazakistan’ın tarihte daha önce bir devlet olarak var olmadığını söylemiş, bu sözler Nazarbayev ve Kazak kamuoyundan büyük tepki almıştı.
Nazarbayev ise Kazak Hanlığı’nın kuruluşunun Rus Çarlığı ile hemen hemen aynı tarihlere denk geldiğini belirterek Putin’in açıklamalarına cevap vermişti.

Kazakistan tarihçileri, Kazak Hanlığı’nın devlet olarak ilk kez 1465 yılında Janıbek ve Kerey Han tarafından ülkenin güney doğusundaki Jetisu çevresine kurulduğunu belirtmekteler.

Editör: TE Bilisim