İstanbul Kırım Derneği Atilla Yayım’ı konuk ediyor İstanbul Kırım Derneği Atilla Yayım’ı konuk ediyor
Medya dergisi Kehkeşan, Türkiye’den Orta Asya’ya giden bir öğretmenin dramını anlatan ’Selam Bahara Yolculuk’ filmini kapağına taşıdı.

Film, 160 ülkede binlerce okulun temelinin kolay atılmadığı iletisini veriyor.

Yapımcılığını Haluk Örgün’ün, yönetmenliğini Hamdi Alkan’ın üstlendiği; senaryosunu Erkan Çıplak’ın kaleme aldığı ’Selam Bahara Yolculuk’un başrollerini Gürol Güngör, Aslıhan Güner, Mert Yavuzcan, Merve Sevi paylaşıyor. Türk oyunculara Kırgız Mıktıbek Apazov, Egemberdi Bekboliev, Nazira Aitbekova eşlik ediyor.

Konusunu yaşanmış bir hikâyeden alan, büyük bölümü Tanrı Dağları’nın etekleri ve Isık Gölü civarında geçen filmin çekimlerinde 600’e yakın at kullanıldı. Erkek oyuncular Gürol Güngör ve Mert Yavuzcan at binme dersi aldı.


Yapımcı Haluk Örgün, dergiye verdiği mülakatta ’Selam Bahara Yolculuk’un çekimlerinin Kırgızistan, Kazakistan ve Türkiye’de yapıldığını belirtti. Örgün, filmin çıkış hikâyesini şöyle açıkladı:


“Selam filminin çıkış hikâyesi benim ilk gazetecilik yıllarımda Orta Asya ülkelerini mesleğim gereği dolaşırken gördüklerim ve dinlediklerim karşısında hissettiklerimle başladı. Aslında gencecik insanların Türkiye’de iyi derecelerle en iyi üniversitelerden mezun olduktan sonra karşılarına çıkan yüksek maaşlı iyi iş tekliflerine rağmen 90’lı yıllar göz önüne alındığında Türkiye’deki imkânlara kıyasla çok daha sınırlı imkânlara sahip ülkelere öğretmen olarak gidenlerin yaşadıkları beni çok etkilemişti.”

Örgün, filmi ve öyküyü ‘yüzyılın iyilik hareketi’ olarak yorumladı.

Senarist Erkan Çıplak da senaryonun yazım sürecinin kolay olmadığını; 6 ay aldığını dile getirdi. Çıplak, “Senaryoyu yazarken baskın duygumuz işin hakkını vermekti, bu yüzden yazım süreci uzadı. Yazarken sürekli empati yaptık. Bu nasıl bir adanmışlık duygusuydu; biz rahat döşeklerimizde yatarken yarı yaşımızdaki insanlar haritada bile yerini bilmedikleri ülkelerde insanların kaderlerine dokunuyordu.” dedi.


Filmde İsmail Öğretmen’i canlandıran Gürol Güngör, ’Selam Bahara Yolculuk’ta karşılıksız bir sevgi ve adanmışlık olduğunu vurguladı. Güngör, İsmail içinse “Diğer öğretmenler gibi adanmışlığı ve inanmışlığı var. Oraya gitmenin, kendi kültürü ile oradaki kültürü harmanlayıp bir şeyler yapmanın derdinde. O insanlara sevgi, saygı, eğitim götürüp bir şeyleri öğretmek istiyor. Bunun çabasını veriyor. Bütün zorluklara göğüs geren, öğrencileri ve ailesi için fedakarlık yapan bir insan.” ifadelerini kullandı.

İsmail’in eşi Sevgi’yi oynayan Aslın Güner ise senaryoyu okumadan kabul ettiğini aktardı ve “Çünkü Hamdi Alkan referansı vardı. Aradı, ‘böyle bir proje yapıyoruz, güzel bir film olacak, benimle Kırgızistan’a gelir misin’ dedi. Ben de ‘siz uygun görmüşseniz tabii ki’ dedim. Daha sonra senaryoyu okuduğumda da doğru karar verdiğimi anladım. Güzel bir ekiple çalıştık, Kırgızistan’da uzun bir süre geçirdik. Uyumumuz çok güzeldi, bunun filme de yansıdığını düşünüyorum.” dedi.



Oyunculardan Mert Yavuzcan filmi dramatik, hüzünlü ve keyifli olarak nitelendirdi. Merve Sevi de yapımın merhamet barındırdığına, yoğun duygular ihtiva ettiğine değindi.

Editör: TE Bilisim