Kırım Tatar halkının milli lideri, UkraynaCumhurbaşkanı’nın Kırım Tatarlarından Sorumlu Yetkilisi, Ukrayna milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, bu yıl Avrupa Parlamentosu’nun (AP) her yıl insan hakları alanında verdiği Andrey Saharov Fikir Özgürlüğü Ödülü’ne aday gösterildi.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan gazeteci Rikard Jozwiak, “Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, bu yıl Saharov Ödülü’ne gösterilen adaylardan biri” diye kaydetti.

 Sovyet bilim adamı Andrei Saharov adına verilen bu ödülü daha önce kazanan isimler arasında eski Güney Afrika Cumhurbaşkanı Nelson Mandela, Myanmarlı aktivist Aung San Suu Kyi ve Türkiye’den Leyla Zana da yer alıyor.

Andrey Saharov Kimdir?

Andrey Saharov (1921- 14 Aralık 1989) fizikçi, SSCB Bilim Akademizi üyesi, siyasetçi. 1975 yılında Nobel Barış Ödülünü aldı.

Saharov, 1970’li yıllarının başında SSCB iktidarının yasadışı olarak takip ettiği insanlara yardım etmeye başladı. Pyotr Grigorenko ve Aleksandr Soljenitsın ile birlikte SSCB’deki insan hakları savunucusu hareketinin liderlerinden biri oldu.

Saharov, 1968 yılından itibaren sürekli olarak Kırım Tatar halkının problemleriyle ilgilenmeye başladı. Kırım Tatar halkının anavatanı Kırım’a dönmesi gerektiği konusunda SSCB başkanları Leonid Brejnev ile Mihail Gorbaçov’a defalarca başvurmuştu. Saharov, 1975 yılında Nobel Barış Ödülünü alırken törende yaptığı konuşmada “30 yıldan fazla yıl önce büyük şiddetle Kırım’dan sürgün edilen ve hala anavatanına geri dönme hakkından mahrum bırakılan yüz binlerce Kırım Tatarının hareket özgürlüğü, çalışma ve yaşama yerini seçme hakkı ihlallerine devam ediliyor” demişti.

Saharov, 1970’li yıllarda hapislerde yatan Mustafa A. Kırımoğlu’nu savunuyordu. Saharov, 1978 yılında SSCB’nin baskısına dayanamayarak kendisini yakan Musa Mamut ile ilgili olarak dönemin SSCB Komünist Partisi Siyasi Büro Başkanı, SSCB Başkanı Leonid Brejnev’e mektup yazmıştı.

Avrupa Parlamentosu, 1988 yılından itibaren Andrey Saharov Fikir Özgürlüğü Ödülünü vermeye başladı. Bu ödül, her yıl insan hakları ve temel özgürlükleri savunma mücadelesine, uluslararası hukuka gösterilen saygıya ve demokrasinin gelişmesine yapılan katkılar için veriliyor.

 

Ülkücü Yazar Savaş Erman, yeni kitabını Sabri Şenel’e hediye etti Ülkücü Yazar Savaş Erman, yeni kitabını Sabri Şenel’e hediye etti

(Kaynak: Haber 3 Hilal)

Editör: TE Bilisim